BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.437,95
HABER /  DÜNYA

Kasım Süleymani'nin öldürülmesinde büyük şüphe Haşdi Şabi açıkladı

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve beraberindekilerinin ABD tarafından öldürülmesiyle ilgili Şii milis gücü Haşdi Şabi gerekli bilgilerin Iraklı taraflarca ABD'lilere verildiğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Abone ol

Haşdi Şabi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin başkenti Şam'dan gelen Süleymani'nin uçağının yerel saatle akşam 11'de Bağdat Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptığı ifade edildi. 

Iraklı taraflar bilgi sızdırdı iddiası

Mühendis'in Süleymani ile aynı uçakta olmadığı ancak onu karşılamak için havalimanına gittiği aktarılan açıklamada, istihbarat bilgisinin Iraklı bazı taraflarca ABD'lilere sızdırıldığının tahmin edildiği belirtildi. 

Havalimanını çıkış kapısına ulaştığı sırada vurulmuş

Açıklamada, saldırının ABD'ye ait Silahlı İnsansız Hava Aracı ile gece yarısı gerçekleştirildiği, olayın tam olarak araçların hareket etmesi ve havalimanın çıkış kapısına ulaşmasıyla vuku bulduğu vurgulandı.

Hava saldırısında Süleymani ve Mühendis'in yanı sıra Süleymani'nin damadı ile Haşdi Şabi Halkla İlişkiler ve Protokol Sorumlusu Muhammed Rıza Cabiri, Hasan Abdulhadi, Haşdi Şabi Üyeleri Haydar Ali, Muhammed eş Şibani ve Samır Abdullah'ın da ölenler arasında olduğu kaydedildi.  

SİHA ile vuruldu

Süleymani ile birlikte 7 kişiyi daha öldüren ABD operasyonu hakkındaki detaylar ise ortaya çıktı. New York Times'ın haberine göre Süleymani'yi öldüren saldırı MQ-9 Reaper adlı insansız hava aracı ile gerçekleştirildi.

MQ-9 Reaper

'General Atomics Aeronautical Systems' tarafından Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, Amerika Birleşik Devletleri Donanması ve İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri için geliştirilmiş insansız hava aracı olan MQ-9 Reaper aynı zamanda ilk vurucu İHA olarak biliniyor. MQ-9 Reaper UAV'nin turboprop motoru saatte 250 hız yapmasını ve 40.000 feet irtifaya çıkmasını sağlıyor. Uçuş süresi ise 20 saat olan  MQ-9 Reaper UAV aynı zamanda 1,5 ton ağırlığında mühimmat taşıma kapasitesine sahip. 

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu
Foto Galeri Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu Galeriye Gözat