BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.433,01
HABER /  GÜNCEL

Karzai, Hindistan'da ortak arayışında

Son dönemde gerilen Afganistan-Pakistan ilişkileri, Afgan devlet başkanı Karzai'nin yeni ortak arayışlarını hızlandırdı. Karzai'nin Hindistan'da önemli temaslarda bulunması bekleniyor.

Abone ol

Afganistan devlet başkanı Hamid Karzai temaslarda bulunmak üzere Hindistan'a gidiyor.

Karzai'nin, Hindistan baş bakanı Manmuhan Sing ile görüşmesi ve Hindistan destekli kalkınma projelerinin ele alınması bekleniyor.

Karzai'nin Hindistan ziyareti, Afganistan-Pakistan ilişkilerinin bir hayli zarar gördüğü bir dönemde gerçekleşiyor.

Afgan devlet başkanı son olarak terör ve güvenlik konularında Pakistan'ın ikili oynadığını söylemiş, fakat buna rağmen İslamabad'la işbirliğinin sürmesi gerektiğini belirtmişti.

Rolü artan aktör: Hindistan

Afganistan ile Hindistan arasında kalkınma ve güvenlik başta olmak üzere birçok alanda stratejik işbirliği anlaşmaları imzalanması bekleniyor.

Hindistan, hâlihazırda Afganistan'a 2 milyar dolar civarında yardımda bulunmuş önemli bir aktör.

Delhi'deki BBC muhabiri Sanjoy Majumder, son dönemde art arda yaşanan üst düzey suikastlar sonrasında Kabil'le Pakistan arasında gerilimin arttığını ve bu yüzden Hindistan'la işbirliği daha da önem kazandığını belirtiyor.

Afganistan devlet başkanı Karzai kısa süre önce yaptığı bir açıklamada ABD, AB ve Hindistan'la ilişkilerin geliştirileceğini söylemişti.

Bu gelişmelerin ışığında Hindistan'ın Afganistan'daki varlığının artması bekleniyor.

BBC muhabiri Majumder'in dikkat çektiği bir diğer konu ise, Hindistan'ın bölgede oluşacak güvenlik boşluğuna dair duyduğu endişe.

Afganistan ve Pakistan'da bulunan NATO birliklerinin çekilmesi ardından bu ülkelerdeki iktidar zaafının ne şekilde kapatılacağı konusu, Hindistan'ın gündemindeki konulardan.