BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,06
ALTIN 2.469,27
HABER /  DÜNYA

Putin'den ajanlara yok edin talimatı

Rus istihbaratının, ajanlarına yabancı ülkelerdeki ‘devlet düşmanlarının tasfiyesi’ için yetki verdiği iddia edildi.

Abone ol

İngiliz Telegraph gazetesi Rus gizli servisinin, deniz aşırı ülkelerde yaşayan ‘devlet düşmanlarının ortadan kaldırılması’ için izin verdiği ve bu görevin yerine getirilmesi için de özel birimler kurduğunu iddia etti.

İstanbul’da geçen ay 3 Çeçen’in öldürüldüğü cinayetin de bu emir sonucunda işlendiği sanılıyor.

İşte Çeçen komutanları öldüren Rus ajanlar
3 Çeçen komutanı öldüren Rus suikast timinin İstanbul'daki görüntülerine ulaşıldı. Ayrıntılar için tıklayın

Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) başkanı Orgeneral Nechaev’in 19 Mart 2003’te imzaladığı belgedeki ‘tasfiye’ talimatı özellikle AB ve Batı Avrupa ülkelerine yönelik verilirken, ‘infaz ekibinin’ göreve başlaması için de 1 Mayıs 2004 tarihi saptanmış. Eski casus ve muhalif Aleksandr Litvinenko’nun 2007’de Londra’da öldürüldüğünü hatırlatıp, ‘Belge, Litvinenko suikastını inceleyen Scotland Yard’ın elinde de var’ diye yazan Telegraph, geçen ay İstanbul Zeytinburnu’nda üç Çeçen’in öldürülmesinden de bu birimlerin sorumlu olabileceğini iddia etti: ‘Ruslar Çeçenlere karşı Dubai, Katar ve Viyana’da tartışma yaratan suikastler düzenledi. Bunların sonuncusu geçen ay İstanbul’daydı ve bir Çeçen liderle iki koruması vuruldu.’

PUTİN'DEN ÖLDÜRME ETKİSİ

Haberde, o dönem Devlet Başkanı olan Vladimir Putin’in, Mart 2006’da parlamentoda kabul edilen yasayla FSB’ye ‘deniz aşırı ülkelerde teröristleri öldürme yetkisi’ verdiği hatırlatılıp ‘Ancak bu belge, daha kapsamlı bir çalışmayı gözler önüne seriyor’ dendi.

‘Gizli ve kopyalanmaması gerek’ damgasını taşıyan belgede, ‘radikalci eylemlere müdahaleyi’ içeren bir yasadan da bahsediyor. Ancak 8 ay sonra hayata geçen bu yasada, şiddet kullanımını içermiyor. Belgede, görev amaçları ise ‘hedeflerin denetlenmesi, kimliklerinin belirlenmesi ve Rusya’ya geri getirilme olasılığı’ olarak listeleniyor. 

TASFİYE LİSTESİ

Ancak ‘özel talimatlar’ kısmında ise ‘Rusya dışındaki, eski Sovyet ülkeleri ve AB’de, yasadışı terörist örgüt ve grupların, radikal oluşumların ve Rusya’yı yasadışı olarak terk etmiş dernek liderlerin tasfiyesini’ öngören bir talimat var. Haberde, ‘Özellikle Kafkaslar’daki isyancı liderleri hedef alan talimatlar, Rus vatandaşlarına karşı büyük suç işleyen ve Rus hükümeti ile devletini hedef alan diğer kişileri de hedefliyor. Dahası Batı Avrupa ve AB’de görev alacak özel birimlerin bu coğrafyalardaki şartlara uyum sağlayabilmeleri için yoğun eğitimden geçirilmeleri gerektiği ifade ediliyor’ dendi.