BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kadın askerler önlerinde çırılçıplak

Afganistan'daki Bagram üssü ABD'nin 2. Guantanamo'su çıktı. Esirlere akla hayale gelmedik işkenceler denenmiş.

Abone ol

BBC'nin yaptığı bir araştırmaya göre, ABD'nin Afganistan'daki Bagram üssünde 2002-2008 arasında kalan tutuklulara işkence uygulandı.

Kampta daha önce kalmış olan kişiler burada dövüldüklerini, uykusuz bırakıldıklarını, köpeklerle tehdit edildiklerini anlatıyorlar.

BBC bu bulgulara Afganistan'ın çeşitli bölgelerinde iki ay süren bir çalışmayla, çeşitli zamanlarda Bagram üssünde tutulmuş 27 kişiyle görüşerek ulaştı. Teski tutuklularla ayrı ayrı ortamlarda, ve tıpatıp aynı sorular sorularak mülakat yapıldı.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, BBC'nin bulguları sunulduğunda, iddiaları yalanladı ve kamptaki herkesin insanca muamele gördüğünü savundu.

Serbet bırakılanlardan özür dilendi

Görüşülen insanlar Bagram üssünde 2002 ile 2008 yılları arasında El Kaide ya da Taleban'a mensup olmak ya da bu örgütlere yardım ve yataklık yapmak suçlamasıyla tutulmuşlardı.

Sonuçta hiçbirisi hakkında dava açılmadı. Hatta bazılarından serbest bırakılırken özür dilendi. Görüşülen 27 kişiden sadece ikisi kendilerine üste iyi davranıldığını söyledi.

Neler yapılmış neler?

Kötü muamele konusunda, ayrı yerlerde ve zamanlarda yapılan mülakatlarda, görüşülen kişiler benzer yöntemler anlattılar. Stresi artırıcı pozisyonlarda uzun süre tutulma, aşırı sıcak ve soğuk, dayanılamayacak gürültü kullanımı, kadın askerlerin önünde çırılçıplak soyma ve dört ayrı silahla tehdit tanıklığı anlatıldı.