BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Hamaney baskılara boyun eğmeyecek

İranlı muhalifler artan önlemlere rağmen protestolarını sürdürebilmek için, gösteri yer ve zamanını gizli tutuyor

Abone ol

İran'da alınan olağanüstü güvenlik önlemleriyle, protesto gösterileri büyük ölçüde bastırıldı. Ancak reformcular, bugün yine sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

Eylemciler, polis ve Besiç milislerinin müdahalesini engellemek için bugün gerçekleşecek gösterinin zamanını ve yerini gizli tutmaya çalışıyor.

Ama sosyal paylaşım sitelerine yansıyan ifadelerde, eylemcilerin, başkent Tahran'ın çeşitli yerlerinde, özellikle eski meclisin bulunduğu Baharistan bölgesinde toplanacağı belirtiliyor.

Ayrıca, muhalif dini adamı Ayetullah Montazeri, gösterilerde ölenler için 3 gün ulusal yas ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Eylemcilerin yarın da reformcu aday Kerrubi'nin çağrısıyla, gösterilerde ölen yaklaşık 20 kişi için anma töreni düzenlenmesi bekleniyor.

Tahran yönetimi ise, olayları tamamen bastırma çabasında. Son bir haftada gözaltına yüzlerce kişinin, kurulacak özel mahkemelerde yargılanacağı açıklandı.

HAMANEY: BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise bugün yaptığı bir açıklamada seçim konusunda yapılan baskılara boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Hamaney, "Seçim konusunda yasaları uygulayacağımı ısrarla belirtiyorum. Bu millet ve bu sistem baskılara her ne pahasına olursa olsun boyun eğmeyecektir." dedi.

MUSEVİ'NİN EŞİ: PROTESTOLARI SÜRDÜRMEK BENİM GÖREVİM
Reformcu lider Mir Hüseyin Musevi'nin seçim kampanyasında ve sonrasında aktif bir şekilde yer alan eşi Zehra Rahnavard ise internet sitesinden yaptığı çağrıda, seçimin ardından gerçekleşen protestolarda gözaltına alınan kişilerin hemen serbest bırakılması çağrısı yaptı.

"Birçok siyasetçi ve vatandaşın tutuklanmasından üzüntü duyuyorum ve onların hemen serbest bırakılmasını istiyorum. Yasal protestoları devam ettirmek ve İranlıların haklarını korumak benim görevimdir." dedi.

Rahnavard, sokaklarda silahlı kuvvetlerin bulunmasını da eleştirdi.