BIST 10.178
DOLAR 32,26
EURO 34,96
ALTIN 2.441,47
HABER /  GÜNCEL

Jet Fadılın sermaye oyunu

Siirt'teki seçimlerin iptaliyle milletvekilliği düşen Fadıl Akgündüz sermayesini 4 günde 620 kat artırdı.

Abone ol

Siirt'teki seçimlerin iptaliyle milletvekilliği düşen Fadıl Akgündüz'ün, “Almanya'daki bazı Türk vatandaşlarını yüksek kar payı vaadiyle kandırarak dolandırıcılık yaptığı” iddiasına ilişkin yargılanmasına devam edildi. Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz olarak yargılanan Fadıl Akgündüz katıldı. Mahkeme Heyeti Başkanı İbrahim Topuz, bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını tutanağa yazdırdı.
Raporda, Jetpa Holding A.Ş'nin Fadıl Akgündüz ile Sacit Duran aileleri tarafından kurulan bir şirket olduğu, şirketin tek imza yetkisinin Fadıl Akgündüz'de bulunduğu belirtildi.

SERMAYESİNİ 4 GÜNDE 620 KAT ARTIRDI
Şirketin kuruluşundan 4 gün sonra hiçbir ticari faaliyette bulunulmadan sermayesinin 620 kat artırılarak 62 trilyon liraya yükseltildiği ifade edilen raporda, “Artırılan sermayeye Akgündüz yine tek imza ile yetkili olmuş ve tek başına sahip olduğu Jetpa'ya İnternational Marketing and Trading GmbH firması iştirak ederek ortak olmuştur” denildi.
Bu şirketten 1998 ve 1999 yıllarında toplam 47 trilyon 493 milyar 127 milyon lira karşılığı dövizin Türkiye'ye geldiği belirtilen raporda, Jetpa Holding A.Ş'nin, kurulduktan kısa bir süre sonra ödeme gücü olmamasına rağmen Akgündüz ve Sacit Duran'ın ortak oldukları ve Fadıl Akgündüz'ün tek başına yetkilisi olduğu 6 şirkete iştirakte bulunduğu ifade edildi.

Raporda, daha sonra şunlar kaydedildi:
“Bu iştirak hisseleri Akgündüz ve Duran'dan satın alınarak Jetpa Holding A.Ş. bu kişilere 36 trilyon 913 milyar 469 milyon borçlandırılmıştır. İştirak edilen bu şirketlerin piyasa değerlerine ilişkin hiçbir çalışma yapılmamış olup, 36 trilyon 913 milyar 469 milyon tutarındaki hisse değeri, Akgündüz tarafından belirlenmiş tutarlardır. Yurtdışındaki Jetpa İnternational Marketing and Trading GmbH firması sessiz ortaklarından topladığı paraları, ortak olduğu Jetpa Holding A.Ş'ye sermaye taahhüdünü yerine getirmek için Türkiye'ye aktarmış, Jetpa Holding A.Ş. de bu paraları hisse alımından dolayı borçlu gözüktüğü Akgündüz ve Duran'a borçlarını ödemek üzere kullanmıştır.”
Duruşma, bilirkişi raporuna karşı beyanların hazırlanması amacıyla ertelendi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Fadıl Akgündüz'ün, olayın 247 mağduru olduğu dikkate alınarak, TCK'nın ”nitelikli dolandırıcılık” suçunu düzenleyen 504. maddesinin 8. fıkrası uyarınca toplam 494 ile 1235 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Eklenen yeni dosyalarla müşteki sayısının artmasına rağmen, TCK'nın 77. maddesinde, “aynı türden şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaların birleştirilmesi halinde tatbik edilecek cezanın ağır hapiste 36 yılı geçemeyeceği” belirtiliyor.