BIST 10.197
DOLAR 32,26
EURO 34,93
ALTIN 2.436,83
HABER /  GÜNCEL

İşte cehennemin blançosu

İstanbul Valisi Güler, son yılların en büyük yangınında müdahale yetersizliğini kabul etti.

Abone ol

İstanbul Valisi Muammer Güler, Atatürk Havalimanındaki yangını ''son yılların en büyük yangınlarından bir tanesi'' olarak nitelendirerek, lokal bir başlangıç olmaması nedeniyle yangına ilk müdahalenin yapılamadığını söyledi. Güler, Atatürk Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, son yılların en büyük yangınlarından biri olarak nitelediği kargo bölümündeki yangının büyük hasara yol açtığını ve 3 kargo şirketine ait antrepoların da bulunduğu yaklaşık 22 bin metrekarelik alanın tamamen yandığını ifade etti.

Kendisinin Ankara'da yapılan Valiler Toplantısında yangınla ilgili gelişmeleri sürekli takip ettiğini ve bakanlık seviyesinde değerlendirmeler yapıldığını belirten Güler, bu sabah geldiği İstanbul'da olay yerini yakından inceleme fırsatı bulabildiğini kaydetti.

Güler, yangının nedenine ilişkin çalışmaların sürdüğünü kaydederek, ağırlı olarak elektrik kablolarının ısınması veya oradaki bir kaynak faaliyeti üzerinde durulduğunu ve kesin tespitlerin adli makamların çalışmalarından sonra belirlenebileceğini bildirdi. Olayda can kaybı olmamasının tek olumlu gelişme olduğunu dile getiren Vali Güler, ''Yangının akabinde alınan söndürme tedbirleri ve belediyenin kiraladığı 2 uçağın burada bulunması, yangının aprondaki unsurlara ve diğer bölümlere sıçramasının önlenmesi açısından son derece isabetli olmuştur. Büyük bir yangın, başka sıkıntılara da
sebebiyet verebilirdi. İtfaiye görevlileri ellerinden gelen tüm
gayreti göstermişlerdir'' dedi.

-''RADYOAKTİF TEHLİKE YOK''-
Muammer Güler, radyoaktif sızıntı iddialarına ilişkin olarak da şunları söyledi: ''Bu konuda en yetkili kurum olan TAEK, olayı başlangıcından beri izliyor ve dün de bu konuyla ilgili açıklamayı yaptılar. Önemli olan nokta da, gerek su, gerek hava ve gerekse çevrede yapılan ölçümlerde radyoaktif hiçbir sorunun bulunmadığıdır. Bunu özellikle belirtiyorum. Şu aşamada olay yerinde inceleme yapılıyor olması da bu konuda hiçbir sıkıntının olmadığını gösteriyor.
Bu konuda hiçbir tereddüde yer vermeyecek şekilde gerekli tedbirler alınmıştır. Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi gerekli çalışmayı yapmıştır. Radyoaktif sızıntı ile ilgili iddiaların bilimsel anlamda hiçbir geçerliliği yoktur. Dünkü TEAK'in açıklamalarını en yetkili ağız olarak dikkate alırsanız hiçbir spekülasyonun gerçek olmadığı daha net anlaşılır.''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Güler, maddi hasara ilişkin bir soru üzerine, ''Maddi zarar tespit ediliyor, ancak içeride bilgisayarların ve kayıtların büyük ölçüde yanmış olması, stokların ne olduğunun bilinmesinde sıkıntı yaratıyor. Kesin rakam vermek henüz mümkün değil'' dedi.

-''OLAY YERİNE BUGÜN İLK DEFA GİRİLEBİLDİ''-
İstanbul Valisi Muammer Güler, şöyle devam etti:
''Olay yerine bugün ilk defa girilebildi. Yapılan tetkiklerin ardından ancak bugünden itibaren girişe izin verildi. Yangın sırasında oluşan büyük ısının içeride hiçbir şeyi sağlam bırakmayacağı yönünde tespitler var. İçeride bu ısıya dayanıklı kasa var mıdır, onlar daha sonra tespit edilecek. İçerisinde kıymetli madenler de olabilir. Bunların bir kısmı yanma ile zarar göremeyecek madenlerdir ama onların dışında banknot, kıymetli kağıtlar büyük oranda zarar görmüştür. Bunların tespiti yapılacaktır. Enkaz güvenliği için gerekli önlemler de alındı.''

Güler, yangının kısa sürede yayılmasının nedenine ilişkin soru üzerine de ''Tekstil, ambalaj malzeme ve boya ile parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı maddeler bir anda yangının geniş bir alana yayılmasında etkili olmuştur. Son yıllardaki en büyük yangınlardan bir tanesi. İlk müdahale maalesef yapılamamıştır. Yangın başlangıcında ilk önlemlerin alınabilmesi mümkün olmamıştır. Çünkü lokal bir başlangıç olmamıştır'' diye konuştu.