BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İTOda müthiş düello

İTO'da ipler gerildi. Yalçıntaş, Yıldırım'la ilgili iddiaları üyelere anlattı. Şimdi herkes bunu konuşuyor.

Abone ol

İstanbul Ticaret Odası (İTO) dün tarihi bir meclis toplantısına sahne oldu. 7 saat süren olağanüstü toplantıda Başkan Murat Yalçıntaş bir süredir kendisini eleştiren eski Başkan Mehmet Yıldırım’a belgelerle yanıt verdi. Yalçıntaş bu şekilde konuşmaya kendisini Mehmet Yıldırım’ın mecbur ettiğini belirterek, "Ben hep sustum. Ancak ’civanmertliğimi’ yanlış anladınız. 1 yıldır bu kürsüden eskiyle ilgili bir şey söylemedim. Son 2 veya 3 mecliste eski başkanımız Mehmet Yıldırım’ın söyledikleriyle sınırlı kalmak kaydıyla muhasebe yapmak istiyorum" dedi.

Yalçıntaş, Formula’dan başlayarak birçok konuda Yıldırım’ın icraatlarını belgelerle üyelere anlattı. Yalçıntaş, meclis toplantılarının tutanaklarından Yıldırım’ın konuşmalarını okuyarak başladığı konuşmasında önce Formula 1 istanbul Park projesinin 258 trilyona çıkmış maliyetinin öyküsünü anlattı. Yıldırım’ın en baştan 120 trilyonluk keşif bedelini bildiğini ancak konuşmalarıyla meclisi yanılttığını ifade eden Yalçıntaş, kendi dönemlerinde ise sadece bu bedeli ödemeye çalıştıklarını vurguladı. Yalçıntaş ardından Doğu Yatırım Holding A.Ş’de de birçok yolsuzluk olduğunu toplanan sermayeye karşılık ortada hiçbir varlığın kalmadığını anlattı. Yalçıntaş bu proje kapsamında İTO’nun, bir dizi yüz kızartıcı konuda mahkemelik olduğunu belirtti.

MAYDANOZ ŞOKU
İTO Başkanı Yalçıntaş, Mehmet Yıldırım’ın İstanbul Dünya Ticaret Merkezi konusunda da yolsuzluklar yaptığını belirterek şöyle konuştu: "Maydonoz Showland var. IDTM’nin arazisinde. 18 Aralık 1998’de kira kontratı imzalanmış ve İDTM burayı CNR Fuarcılık’a (Ceyda Erem’e) 100 bin dolar artı KDV ile bir yılı geri ödemesiz kiraya vermiş. 10 gün sonra CNR da aynı yeri Reysaş’a 780 bin dolar artı KDV ile kiraya vermiş. Ben sayın Ceyda Erem’i çağırdım konuştum. İlhan Erem, Özhan Erem ile de görüştüm. Bunun nasıl bir şey olduğun usordum. Ceyda Erem bana anlattı ama ben bunu anlatamam çünkü ispat edemem. İTO Yönetim Kurulu ve İDTM Yönetim Kurulu’na anlattım."

MASONLAR BİLE ATTI 
Yalçıntaş İstanbul ticaret Üniversitesi’nde Prof. Dr. Sait Sevgener’in rektörlüğünü neden istemediklerini de şöyle açıkladı: "Sayın eski Başkan Üniversiteden bahsetti ve ’9 aydır rektörsüz v.s ’ dedi. Evet doğru vekalaten yürütülüyor. Biz mevcut rektörün görev süresi bitince görevini uzatmadık. Bunu neden böyle yaptık hiçbir zaman söylemeyeceğim. Çünkü bu İTO’nun ve üniversitenin itibarını etkiler. Ancak sonra olanları da hatırlatayım. Masonlardan büyük ihracı hatırlıyorsunuz. Türkiye’de bir ilk oldu ve ilk kez büyük mason locası en üst seviyedeki üç üyesini ihraç etti. Sayman Prof Sait Sevgener de ihraç edildi. Neden ? Yolsuzluk nedeniyle ihraç edildi"

KEFALET KORKUTTU 
Formula İstanbul Yatırım A.Ş’nin 70 milyon YTL sermaye artırımı tartışması, Başkan Yalçıntaş’ın "Eğer artırmazsanız iflasa gidilir ve İTO Meclisi 30 milyon Euro’luk kredinin kefili olarak bunu ödemek zorunda kalır"demesi üzerine bitti. Artırım oy birliğiyle onaylandı.

Yıldırım: Beni sindiremezsiniz
MEHMET Yıldırım, murat Yalçıntaş’ın suçlamalarından sonra kürsüye gelerek şöyle konuştu: "Bu suçlamalar cımbızla seçilmiş. 15 sene bilfiil icraatın içinde seçimle çıkarılmış her işadamının zaman içinde karşılaşacağı olaylardır. Başkanın üslubunu yanlış. Doğu Holding’i söyledi. O zaman kan gövdeyi götürüyordu. Biz de bunu yapalım dedik. Sen de bir çivi çak da görelim. Yanıltıcı olmamak lazım düzgün olmak lazım. Bu işler düzgün yapıldı" dedi. Yıldırım, İDTM’deki kiralama konusunda da "Keşke siz de 15 sene bu hizmetleri yapsanız da sonra böyle konuşulsanız. Orada kira yüksekti çünkü çadır yapılacaktı ve 15 milyon dolara yapıldı. Bu kiralama işi de onun finansmanıyla ilgilidir. Yapılması da 2 sene sürdü" dedi. Yıldırım, Formula projesinde de en baştan keşi bedelinin 120 milyon YTL olarak bilindiğini herhangi bir kandırma yapmadığını söyledi. Yıldırım rektör konusundaki eleştiriyi de "Ne bileyim ben adamın Mason olduğunu" diye yanıtladı. Yıldırım, "Zannetmeyin sinerim. Mehmet Yıldırım’ın ben. 9 hükümet, 6 başbakan ile çalıştım. Bu şekilde itham edilmem beni rencide etti. Sayın Başkanın bu alaycı konuşmasını kendisine yakıştıramadım" diye konuştu.

İsteyen dizinin dibinden ayrılmasın
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Mehmet Yıldırım’ın bir gazeteye "Murat’ı TOBB için yetiştir diye yanıma verdiler" şeklinde açıklama yaptığını hatırlattı ve şunları söyledi: "Arkadaşlar bir insanı ya babası ya ustası yetiştirir. Babamın kim olduğun hepiniz biliyorsunuz. Mehmet Bey’in de bu anlattıklarımdan sonra ne konuda usta olduğunu anladınız. Bu ustadan birşeyler öğrenmek isteyen dizinin dibine oturabilir."

7 saatlik düellodan notlar
İTO’da 2005 Mart’ında yapılan seçimden bu yana en büyük hesaplaşma dün gerçekleşti. Eski Başkan Mehmet Yıldırım’ın eleştirilerini yanıtlayan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Yıldırım’ın konuşmalarına bağlı olarak önümüzdeki dönemde tartışmanın devam edebileceğini söyledi.

İTO Başkanı Yalçıntaş Yıldırım’ı suçlarken Hürriyet, Zaman ve Dünya gazetelerinde yayınlanmış beyanatlarını da delil olarak gösterdi. Saat 15.00’te başlayan Olağanüstü İTO Meclis Toplantısı, yeni ve eski başkanların hesaplaşacağı gündem maddesi ileri saatlerde görüşülmeye başlandı.

Ömer Erdoğan Ertuğrul dünkü olağanüstü meclis toplantısında sürekli söz isteyip konuşurken, İlhan Erem de her oylamada şerh koydu. Yalçıntaş’ın Dünya Ticaret Merkezi’ndeki arsanın, Mehmet Yıldırım döneminde CNR’ye 100 bin dolara, CNR’nin de aynı araziyi 10 gün sonra 780 bin dolara Reysaş’a kiraladığını açıklaması üzerine İTO Meclisi’nde yuh sesleri yükseldi.

Yedi saatten fazla süren toplantıda İTO Meclis üyeleri zaman zaman dışarıya çıktılar ancak uladı zilleriyle tekrar salona davet edildiler. İTO Meclisi’ne Mason Locası’ndan yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle ihraç edilen Prof. Dr. Sait Sevgener ile ilgili tartışma da damgasını vurdu.

Mehmet Yıldırım İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Barlak’a ’korkak’ dedi. Barlak da ’evet bürokrat çocuğuyum, her şeyi danışırım bu anlamda biraz korkağım’ diye bunu kabul etti. Barlakı’nı İtoy Yönetim Kurulu’nda çatlak ses olduğu da dün su yüzüne çıktı.

Formula 1’in yayın hakları konusu da tartışıldı. Yalçıntaş yayın haklarının Doğan Grubu’na ucuza verildiğini savunurken, Yıldırım bu konuda kendisinin imzasının bulunmadığını söyledi.