BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.512,59
HABER /  EKONOMİ

İtalyan Ticaret Odası 125 yaşında

İtalyan Ticaret Odası'nın kuruluşunun 125. yıldönümü İstanbul'da düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Abone ol

Yapı Kredi Bankası Murahhas Üyesi ve Genel Müdür Vekili Allesandra Maria Decio, ''Şu ana kadar ortağımızla tek bir ciddi anlaşmazlıkla karşılaşmadık. Ortağımızla çok iyi bir koordinasyonla çalışıyoruz ve devam edeceğiz'' dedi.

Casa D'Italia Tiyatro Salo'nunda, İtalyan Ticaret Odası'nın kuruluşunun 125. yılı dolayısıyla ''Türkiye'de yatırım yapan uluslararası İtalyan Şirketlerin Türkiye Pazarındaki Durumları ve Geleceğe Yönelik Beklentiler'' konulu bir seminer düzenlendi.

Seminerin açılışında konuşan Decio, UniCredit olarak 2002 yılında Türkiye'ye geldiklerini anımsattı.

Decio, Türkiye'de 8 yıldır başarılı olduklarını dile getirerek, ekonomik krizden sonra bile bunu söyleyebilmenin önemli olduğunu kaydetti.
UniCredit'in, Yapı Kredi Bankası'ndaki yatırımının çok anlamlı ve karlı bir yatırım olduğunu belirten Decio, Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 20'den fazla kar payı sunduğunu belirtti.

Decio, UniCredit'in, Yapı Kredi Bankası'nda yüzde 50-50 Koç Holding ile ortak bir yatırımları olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

''Şu ana kadar ortağımızla tek bir ciddi anlaşmazlıkla karşılaşmadık. Ortağımızla çok iyi bir koordinasyonla çalışıyoruz ve devam edeceğiz. Bu bize güven ve gurur veriyor. Biz Türk piyasasını 2001 yılında araştırmaya başladık. Mali krizden hemen sona bu girişimde bulunduk. Ülkenin gelişmesi bizim en iyi beklentilerimizin üzerine geçmiştir. Ülke çapında önemli gelişmeler var. Kredi kartı piyasasında lider durumdayız. Kurumsal ve özel perakende bankacılıkta önemli pozisyonlarımız var. 240 şube açıldı 18 ay içerisinde. Hem ülke hem de bankacılık sektörü açısından güçlü bir büyüme gösteriyor.

Biz de bu gelişimden faydalanacağız. Biz gelecek konusunda çok iyimseriz. Ülkenin geleceğini çok pozitif görüyoruz. Türkiye'nin başarılı olmak için tüm avantajlara sahip olduğunu düşünüyoruz. İtalyan firmaların yüzde 85'i bizimle çalışıyor. Biz bunu daha da ilerletmek ve genişletmek istiyoruz. Türkiye'nin büyüme ve başarısı için gerekli tüm imkanlara sahip olduğunu düşünüyoruz.''

''TÜRKİYE MERKEZ OLACAK''

Türk Pirelli Lastikleri Üst Yöneticisi (CEO) Andrea Pirondini ise bugün Türkiye'deki 50. yılı kutladıklarını ve Türkiye'de araba lastiği üreten ilk şirket olduklarını ifade etti.

Pirondini, ilk kuruldukları dönemlerde sanayiye girmenin kolay olmadığını ve risk aldıklarını anlatarak, bugün Türk Pirelli'nin tek çatı altında dünyadaki en büyük sanayi şirketi olduğunu, bunun sadece Türkiye için değil, grupları içinde bir başarı olduğunu söyledi.
Türkiye'de otomotiv ve lastik sektörünün 2009 yılında zor bir yıl yaşadığını dile getiren Pirondini, 2009 yılını sonuçlarının önceki yıla göre daha iyi olduğunu kaydetti.

Pirondini, ''2010 yılında Türkiye dünyada yarışma lastiklerinin üretildiği merkez olacak. Bir kez daha Türk sanayinin gücünü görmüş olduk. Yarış lastiklerinde esnek olmanız gerekiyor ve özel bir avantaj sağlıyor. Türkiye'nin de yarışma araçlarının lastik üretiminin tek merkezi olmasını sağladık'' diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İŞ YAPAN 500 CİVARINDA İTALYAN FİRMA VAR

İtalyan Ticaret Odası Başkanı Giuseppe A. Moggi, İtalya'nın Türkiye ile olan ilişkilere daima olumlu baktığını ve önem verdiğini belirtti.
İtalya Ticaret Odası'nın iki ülke arasındaki turizme ve fuarlara önem verdiğini dile getiren Moggi, odalarının, kuruluş amaçları çerçevesinde üzerine düşen her türlü görevi yerine getirdiğini kaydetti.
Moggi, bugün artık İtalyan Ticaret Odası'nın Türkiye'de önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak, bugün Türkiye'de iş yapan İtalyan firmalarının sayısının 500 civarında olduğunu bildirdi.
İtalyan Ticaret Odası'nın her türlü işle ilgili desteklerde bulunduğunu, ihalelerle ilgi bilgi verdiğini ve pazar araştırmaları yaparak bunların sonuçlarını aktardığını anlatan Moggi, Türkiye'de İtalyan Ticaret Odası'nın Avrupa Birliği'ne (AB) açılan pencere şeklinde çalıştığını söyledi.

''İKİ ÜLKE TİCARET HACMİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 40...''

İstanbul İtalyan Dış Ticaret Merkezi Direktörü Roberto Luongo ise Türkiye'deki İtalyan Ticaret Odası'nın dünyadaki en önemli ikinci İtalyan Ticaret Odası olduğunu dile getirdi.
Luongo, İtalya Türkiye arasındaki ilişkilerin stratejik görüşleri olan ilişkiler olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''İtalyan girişimciler Türkiye'de çok önemli faaliyet göstermektedir. İki ülke arasında 2009 yılında 14 milyar dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleştirdik. Bu da krize bağlı olarak 14 milyar dolarda kalmıştır. 2008'de 13 milyar dolardı. 2010'un ilk iki ayında, yeniden toparlanma olan bu dönemde, iki ülke arasında ticaret hacmindeki artışın yüzde 40 düzeyinde olduğunu görüyoruz. Türkiye hala artış olarak dünyada birinci konumdadır yüzde 40 ile. Bu da çok önemli bir veridir.''

Türkiye'nin, İtalya için son derece önemli bir konumda olduğunun görüldüğünü ifade eden Luongo, 2010 Şubat verilerine göre 800 küçük ve orta ölçekli firmanın Türkiye'de yatırım yaptığını, 2005 yılından bu yana İtalyan firmalarının sayısının yüzde 125 arttığını kaydetti.
Bu arada seminerde, İtalyan Ticaret Odası Genel Sekreteri Fatih Ayçin'e İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'un Yıldızlar Nişanı verildi. Nişanı İtalya Başkonsolosu Gianluca Alberini taktı.