BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.311,63
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İşte YÖK'ün yeni katsayı formülü

Öğrencinin gözü kulağı YÖK ve Danıştay'da. Katsayı üzerine çalışan YÖK yeni bir formül geliştirdi.

Abone ol
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan yeni katsayı formülünü açıkladı.
 
Özcan 'Katsayıyı çarparak değil, toplayarak gideceğiz ve kendi alanını seçene artı on puan verilecek' diye konuştu.
 
ÇARPMA YOK TOPLAMA VAR
 
18 Mart'ta katsayıya ilişkin kararı vereceklerini söyleyen Özcan, "Alanları değiştirmiyoruz sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz. Öğrenciler kendi bölümlerine göre alan tercihi yaparsa puanına mesela 10 puan eklenecek. Ancak alan dışı yaptığı tercihte ek puan alamayacak. Burada artık toplama yapıyoruz, çarpma yapmıyoruz" dedi.

Öte yandan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, Beykent Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi'nde düzenlenen basın toplantısında yeni katsayı formülü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Danıştayın dün YÖK'ün yaptığı itirazı reddettiğini hatırlatan Yarımağan, şöyle devam etti:

''Şimdi bazı konularda bir belirsizlik söz konusudur. Birincisi, alan içi ve alan dışı katsayı değerleri. İkincisi, ek puan kat sayısının değeri. Üçüncüsü de meslek okulu öğrencilerinin girdikleri kendi alanlarındaki programların puan türleriyle ilgilidir. Bu belirsizliklerin önümüzdeki günlerde YÖK tarafından alınacak yeni kararlarla ortadan kalkacağını düşünüyorum.''

Ünal Yarımağan, bir gazetecinin ''YÖK Başkanı Özcan'ın bugün, 'Katsayıyı çarparak değil, toplayarak gideceğiz ve kendi alanını seçene artı on puan verilecek' şeklinde açıklamaları oldu. Bu açıklamaya ilişkin görüşleriniz neler?'' sorusu üzerine, bunun henüz kesinleşmemiş bir görüş olduğunu söyledi.

YÖK'TEN YENİ FORMÜL ARAYIŞI

Bunun YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın üzerinde çalıştıkları çözümlerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben adayların kesinleşmemiş bu tür şeyleri çok fazla kafalarına takmamalarını öneriyorum. YÖK kararı verdikten sonra gerekli açıklamalar yapılır. Ama şu anda YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamış olduğu katsayı farklılığı yerine alan için tercihlerde bir ek puan verilmesi konusu kesinleşmemiş olduğu için bir yorum getirmek istemiyorum.''

Bir gazetecinin, ''Bu yıl sınava başvuran meslek lisesi öğrencilerinin sayısında önceki yıllara oranla bir artış var mı?'' sorusu üzerine de Yarımağan, sınava başvuruları, sınavın koşullarının belirlediğini, bu koşulların arasında katsayı değerinin de başvuracak adayları belirlediğini kaydetti.

Ünal Yarımağan, ''Alan dışı tercihler sadece meslek liselilerde yok. Liseliler de alan dışı tercih yapmak isteyebilir. Bu sene katsayıların birbirine yaklaşması nedeniyle alan dışı tercih yapmayı düşünen ve bu amaçla sınava girenlerde biraz artış olduğunu söyleyebiliriz'' diye konuştu.

SINAV TARİHİ DEĞİŞECEK Mİ?
İŞTE AYRINTILAR

[PAGE]

''SINAV TARİHLERİNDE DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU DEĞİL''

''Sınav tarihinde herhangi bir değişiklik olması söz konusu mu?'' sorusuna da Yarımağan, sınavların açıklandıkları tarihlerin ertelenmesini gerektiren bir durum olmadığını düşündüğünü söyledi.

Öncelikle 11 Nisanda yapılacak Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nı düşündüklerini, başvuruların alındığını, sınava ilişkin hazırlıkların sürdüğünü dile getiren Yarımağan, bu ve diğer sınavların yüzde 99,99 açıklanan takvime göre yapılacağını belirtti.

''MAHKEME KARARI ALDIRANI SINAVA ALIRIZ''

ÖSYM Başkanı Yarımağan, ''Yeni katsayı belirlendikten sonra başvuruda bulunan olursa kabul edilecek mi?'' sorusu üzerine ÖSYS için başvuru süresini özellikle son yaşanan olaylar dolayısıyla biraz kafası karışanların da başvurularını yapabilmeleri amacıyla iki gün uzattıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Şu anda hala bir belirsizlik var. Bu belirsizliğin de ne zaman ortadan kalkacağına ilişkin kesin bir tarih yok. YÖK'ün 18 Martta karar alacağı yönünde duyumlar var. Ancak 18 Mart sınava oldukça yakın, tüm başvuru belgelerini adaylara postalamış, cevap kağıtlarını basmış sınav paketlerini yapmış oluruz. 18 Marttan sonra yeni başvuru almamız çok zor. Ancak sınırlı sayıda başvuru olursa onları alabiliriz. Ama sınava girmek isteyen ve koşulları beğenmediği için veya koşullara göre karar verdiği için başvuru yapmayan varsa onların başvurularını bir türlü değerlendirebiliriz. Mesela mahkeme kararı aldıran olursa onu da sınava alırız.''

Ünal Yarımağan, Danıştayın yürütmeyi durdurma kararı vermesinin,katsayının 0,15 ve 0,13 olarak uygulanamayacağı anlamına geldiğini dile getirerdi.

Sınavda birçok şeyi özellikle de puan aralıklarını değiştirdiklerini anımsatan Yarımağan, eskiden sınav puanlarının 100-300, okul başarı puanlarının 50-100 arasında, katsayının da 0,8 ve 0,3 olduğunu hatırlattı.

Yarımağan, yeni değerlerle 0,8 ve 0,3'ün kullanılmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek, ''(0,15 katsayı iptal edildi, onun yerine eski değer 0,8 kullanılır) düşüncesi kesinlikle geçerli değil. Yeni bir değerin belirlenmesi lazım. Bu yeni değer de YÖK tarafından belirlenecek'' diye konuştu.

Alan içi katsayı değerinin okul başarısının toplam yerleştirme puanı içindeki yüzdesini belirlediğini, eskiden bu yüzdenin 0,8 değeri ile yüzde 16,67 olduğunu anlatan Yarımağan, ''0,8'in yeni sistemdeki tam eşdeğeri 0,2'dir. YÖK'ün daha başka çözümler üzerinde çalıştığını da öğrenmiş bulunuyoruz'' dedi.

Yarımağan, adayların katsayı konusuna çok fazla takılmamalarını önererek, şöyle devam etti:

''Sonunda katsayı ya 0,15 ya 0,16 ya 0,18 ya 0,13 olacak. Bu küçük değişiklikler adayların bir yüksek öğretim programına yerleşmesinde çok da etkili olacak bir husus değil. Adaylar katsayı konusuna kafayı takıp performans düşürmek yerine sınava hazırlansınlar, derslerine çalışsınlar ve okullarına devam etsinler. Bu konu en geç bir ay içinde belirginlik kazanacaktır nasıl olsa.''

Ünal Yarımağan, eski katsayı değerlerinin savunulabilir değerler olmadığını, yani 0,8 ile 0,3 değerlerinin alan dışı yerleşmeleri neredeyse imkansız hale getirdiğini kaydederek, dolayısıyla katsayıda yeni bir düzenlemeye gidilmesinin bir ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Eski katsayı değerleri ile alan dışından tercih yapan bir adayın alan içinden tercih yapan bir adaya yetişebilmek için 53 soru fazladan çözmesi gerektiğini anlatan Yarımağan, bu durumun ikisi arasında imkansız bir duvar getirdiğini hatırlattı.

''Katsayı konusundaki belirsizlik adayları nasıl etkiler?'' sorusu üzerine Yarımağan, hiç etkilemeyeceğinin söylenemeyeceğine ancak adayların kendilerini bu olaylardan soyutlamasını istedi.

Yarımağan, 11 Nisanda öğrencilerin sınava gireceğini hatırlatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Öğrenciye sınavda katsayı sormayacağız, Türkçe, tarih, matematik, fen soracağız. Öğrenci sınava kendini hazırlasın. Katsayının 0,15 veya 0,18 olması öğrencinin çalışmasını etkilememeli, diye düşüyorum. Olayı sadece meslek liselilere indirgemeyin. Olay bir alan içi, alan dışı farklılığıdır. Alan içi sadece meslek liseliler için yoktur. Lisenin kendi içinde de alan içi vardır. Eski durumda, lisenin fen bilimlerinden mezun olan bir aday katsayı dolayısıyla hukuk fakültesini tercih edemiyor. Yani alan içi hem lise hem meslek liseliler için var.''