BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,74
ALTIN 2.435,76
HABER /  GÜNCEL

İşte o meşhur Şakirin Camii

Türkiye'nin en modern Camii'si deniyor. Dahası var, camideki ayetleri Şakir kardeşler seçmiş. İşte o cami ve ayrıntılar;

Abone ol

Türkiye'nin en modern camiisine imza atan Şakirin kardeşlerin ilginç özellikleri de bu cami ile ortaya çıktı. Camii'deki tüm ayetleri Şakirin kardeşler seçmiş... 4.5 yılda tamamlanan camiye ilk kez bir kadın eli de değdi... Bu camiinin bir diğer özelliği de imamı ve güzel sesli müezzinleri...

Semiha Şakir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dina Şakir, Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde inşa edilen Şakirin Camisi'nin hayat bulma hikayesini anlattı.

Gazi, Gassan ve Ghada Şakir kardeşlerin baba ve anneleri İbrahim ve Semiha Şakir anısına yaptırdıkları Şakirin Camisi, 4.5 yılda tamamlandı.
Aslında bu camii Şakir ailesinin ilk camiisi değil. Daha önce de 3 cami yaptırdılar. Ama mimari özelliği nedeniyle Şakirin camii çok büyük ilgi gördü.



CAMİİ'DEKİ AYETLERİ KİM SEÇTİ?
HANGİ AYETLER YAZILDI... İLGİNÇ DETAYLAR
 

[PAGE]


GAZİ ŞAKİR'İN ÖZEL İLGİSİ

Şakirin camisinin mimarisi ile Gazi Şakir'in bizzat meşgul oldu. Proje mimarı Hüsrev Tayla'yı bir aile dostlarının yardımıyla buldular. Caminin iç mimarı Zeynep Fadıllıoğlu'nun da akrabaları...

Gina Şakir, şunları anlatıyor; ''Ancak caminin her taşı, yazılan yazı ve ayetler, Gazi dayım tarafından seçilmiştir. Aşırı titiz bir insandır ve aynı titizliği de buranın her noktasında göstermiştir. Mimarlar onun istediklerini yarattılar, çizdiler sonra mühendisler inşa ettiler. Gazi ve Gassan dayılarım, Kur'an ve İslam dinini çok iyi bilen insanlardır. Onun için ayetleri, her şeyi kendileri seçtiler. Tabi ki evren de, Allah da büyük yardımcı oldu ki çok değerli insanlarla bizi karşılaştırdı.''


KUBBEDE YAZAN AYET...
CAMİİ'NİN İMAMI ÇOK ÖZEL...

[PAGE]


ÇOK ÖZEL İMAM

Camii kadar camiinin imamı da dikkat çekiyor. İmam Ramazan Kutlu, Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu...Televizyon sunuculuğu, dizi film oyunculuğu, belgeselcilik, müzisyenlik ve mimarlık gibi bir çok alanda bilgi ve deneyimi olan renkli bir kişilik.

Dina Şakir onun hakkında da şunları anlatıyor; ''Çok mutluyum, gökte ararken yerde bulduk. Tahayyül bile edemezdim ki. Bu kadar kapsamlı, bu kadar çok bilgiye sahip, bu kadar çok şeyi kendisinde bulundurabilecek bir insanla karşılaşacağımızı inanın düşünemedim, tahayyül bile etmedim. Ramazan beyin bizimle olmasından şahsen hepimiz çok mutluyuz, çok değerli bir insan.''



CAMİ'DEKİ ÖNEMLİ DETAYLARI
İMAM RAMAZAN KUTLU ANLATIYOR...

[PAGE]


DÜNYAYA BİR DAHA GELSEM

On parmağında on marifet bulunan imam Ramazan Kutlu ise bir çok iş yaptığını belirtip, ''Dünyaya tekrar gelsem bu mihrabın hizmetinde olurdum'' diyor.

Camiiyle ilgili ilginç bir detaya da o dikkat çekiyor. Şakirin Camiisinin kubbesinde ''Nur Suresi'', kuşakta ise ''Mülk Suresi yazılı...

Camiinin müthiş bir ses akustiği var... Kutlu şöyle anlatıyor;
''Seste müthiş bir eko vardı. Ses kırılması çok fazlaydı. Bu ekoyu kesmek için bazı yalıtımlar yapıldı. Şu anda çok sağır bir ortam var. Avludaki havuzda bir çocuk oynarken, mihrabın hilal şeklinde oluşundan dolayı müthiş bir ses yankısı oluyor''

Elbette bu camiinin müezzinleri de özel olarak seçildi... Sesleri güzel kişilerden seçmelerle alındı. O kadar iyi ki sesleri, her vakit ezanını ayrı makamlarda, hatta kullanılmayan bazı makamlarda da okuyabilecek kapasitedeler.



CAMİİ'NİN AVİZESİ BİLE ÇOK ÖZEL...
AKŞAM NAMAZINDA ÇOK FARKLI BİR
GÖRÜNTÜ ORTAYA ÇIKIYOR...
USTA NAKKAŞ DA O CAMİYİ ANLATTI...

[PAGE]

  
EN USTA NAKKAŞ

Şakirin Camisi'nin iç tezyinatını yapan nakkaş Semih İrteş, böyle bir projede yer almaktan büyük keyif duymuş.

Camiinin
hat yazılarının Hüseyin Kutlu'ya ait olduğunu belirten İrteş, ''Bizden cami için böyle bir proje istediler, 'klasik bir şey istemiyoruz' dediler. Zeynep Fadıllıoğlu zemin için Tophane kırmızısı, tuğla rengi istediklerini söylediler. Biz ona göre bir proje hazırladık Hüseyin Kutlu Bey'le bir araya gelerek. Projemiz sunuldu, hemen kabul edildi ve tatbikatlarına başlandı'' dedi.

KUBBEDEKİ ÇARKIFELEK SİSTEMİ

''Camideki hatların hepsi 23 ayar altın varaklı yapıldı'' diyen İrteş, çalışmaların yaklaşık 2 sene kadar sürdüğünü anlattı.

Semih İrteş, camide çok yoğun bir tezyinatın olmadığına dikkati çekerek, ''Kubbe tezyinatı, pandantiflerde ve kuşak yazıları var. Kemerleri birbirine bağlayan ve bir çarkıfelek sistem içerisinde bunları düzenledik. Tabii buradaki çarkıfelekle, arz üzerindeki dünyanın ve gezegenlerin dönüşünü anlatmaya çalışan bir düşünce vardı. Çünkü bu tür tasarımların muhakkak bir düşünce ürünü olması lazım, arkasında bir senaryosunun olması lazım. Tabii ki bu senaryoyu önce kurduk, sonra da görsel duruma getirdik'' diye konuştu.



[PAGE]


İLK KADIN CAMİİ TASARIMCISI
CAMİİDEKİ İLGİNÇ DETAYLARI ANLATTI

Şakirin Camisi ile ''İlk kadın cami tasarımcısı'' unvanını alan Zeynep Fadıllıoğlu, ''Bu projede, bir çok gence ve insanımıza farklı ilhamlar verebileceğimizi düşünerek, yaratıcılık boyutunu açacak, zenginliği fark edilecek, farklı şeyleri düşünmeye sevk edecek ögeleri kullanmaya çalıştık'' diyor.

ŞADIRVANDA KAİNATI SİMGELEYEN ''KÜRE''

Fadıllıoğlu, caminin ortasına farklı bir şadırvan yapmak istediklerini, şadırvanın ortasına kainatı simgeleyen bir küre yerleştirdiklerini belirterek, paslanmaz çelikten yapılan ve küçük bir su havuzunun içine yerleştirilen küreyi, William Pye'in tasarladığını, caminin ve minarelerin görüntüsünün, kubbe şeklindeki bu havuz heykelin üzerine düştüğünü bildirdi.

Tasarımcı Fadıllıoğlu, avlu revaklarında, sadelik içinde Allah'ın isimlerini ve dekoratif tezhipler kullandıklarını, ince işçiliğe dikkat ettiklerini anlattı.

 

AVİZEDE NE YAZIYOR?
YAĞAN RAHMETİN SİMGESİ... 
 

[PAGE]


''YAĞAN RAHMETİN BETİMLENDİĞİ AVİZE''

Klasik camilerde de bulunan çember şeklindeki avize modelini Şakirin Camisi'nde de kullandıklarını vurgulayan Fadıllıoğlu, ''Çember şeklindeki avizeler kubbenin yüksekliğinden insancıl boyuta indiriyor ışığı. Ama biz bunu üç çemberi iç içe koyarak yaptık'' dedi.

Pleksi, metal, ayna ve cam taşlarının bir arada kullanıldığı avizenin, Orhan Koçan, Nahide Büyükkaymakçı ve Hüseyin Kutlu tarafından yapıldığını, avizede Allah'ın 99 isminin ve Nur Suresi'nin yer aldığına dikkati çeken Fadıllıoğlu, ışık tasarımlarının da İngiliz sanatçı Arnold Chan tarafından hazırlandığını belirtti.

Avizenin üzerindeki su damlası görünümündeki camların, ''ibadet eden insanların üzerine yağan rahmeti'' simgelediğini kaydeden Fadıllıoğlu, ''Özellikle akşam namazında avize üzerindeki Allah yazıları, insanların üzerine akıyor gibi görünüyor'' diye konuştu.



CAMİİ'NİN İÇİNE NUR
SURESİ İŞLENDİ...
 

[PAGE]

  
İÇ CEPHE CAMLARINA NUR SURESİ İŞLENDİ

Zeynep Fadıllıoğlu, ana kubbe iç cephe camlarında, ''Nur Suresi''nin işlendiğini, satır aralarındaki desenlerin sanatçı Orhan Koçan'ın elinden çıktığını bildirdi. Bu tasarımın da kendilerine ait olduğunu, daha önce hiç kullanılmadığını vurgulayan Fadıllıoğlu, ışığın cami içine katmer katmer girdiğini, bunda da İslami bir mana olduğunu dile getirdi.

Kadınlar mahfilinde de Selçuklu deseninden esinlenerek delikli tül görünümünde balkon korkulukları kullandıklarını anlatan Fadıllıoğlu, bu çalışmanın ışık ve gölge oyunlarıyla gizemli bir görünüme sahip olduğunu söyledi.

Fadıllıoğlu, camiye ayrıca eğitim amaçlı bir ekran, havalandırma ve ısıtma sistemi, kameralı güvenlik sistemi, projeksiyon makinesi, ses düzeni kurulduğunu kaydetti.

Caminin projesi ve inşaatında çalışanların dışında, 9 sanatçı ve kendi ekibindeki 18 kişinin yer aldığını belirten Fadıllıoğlu, caminin bir yılı izin süresi olmak üzere 4.5 yılda tamamlandığını bildirdi.



ŞAKİRİN CAMİİ'SİNDEN DİĞER
FOTOĞRAFLAR...
 

[PAGE]



 

[PAGE]



 

[PAGE]