BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Borsaya İslami Endeks geliyor

Bırakın Müslümanları, Vatikan bile "bize uyar" diyor. Bu endeksin özelliği İslami kriterlere uygun şirketlerin girebilmesi. O kriterler de şunlar;

Abone ol

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, borsada İslami endeks için çalışma başlattıklarını söyledi.

Bu endekste islami kriterlere uyan şirketlerin hisse senetleri satılacak. İslami endekse sadece Müslümanlar değil Avrupa ülkelerinden de büyük ilgi var...

Borsa Başkanı Hüseyin Erkan, İslami kriterlere uygun faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetleri üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Uluslararası endeks kurucularının çıkarmış olduğu 100'ün üzerinde İslami endeks bulunuyor...

BU ENDEKSİN ÖZELLİĞİ NE?

Borsa Başkanı Erkan, İslami Endeksi şöyle anlatıyor;

''Bunlar, İslami prensiplere aykırı olmadan çalışan şirketlerin hisse senetlerinin bir araya geldiği endeksler. Fakat yaptığımız çalışmada gördük ki bu endekslerin içeriğinde yüzde 90'nın üzerinde tamamen batılı ülkelerin, gelişmiş ülkelerin hisse senetleri var. Yani İslam ülkeleriyle alakası olmayan, İslami prensipleri özellikle esas edinip, çalışmayan şirketlerde var. Ama kriterlere uyduğu için gayet rahatlıkla girebiliyorlar.

Biz de dedik ki, 'biz Müslüman ülkeyiz, çevremizde İslam ülkeleri var. Bizim ülkelerimizden yeterince temsil yok o İslami endekslerde. Özellikle o tip şirketlere yatırım yapmak isteyen bir kesim de var, özellikle Ortadoğu'da. Onlara da hizmet vermesi için buna bir ön ayak olalım' dedik.

Dünyada faaliyet gösteren Dow Jones gibi kurumlarla görüşüyoruz. Endeks yapıcısıyla anlaşacağız. Endeks yapıcıya biz önerdik. Sadece Müslüman ülkelerden gelen hisse senetlerini alabileceğiniz bir endeks çıkarabilir misiniz? 'Çok rahat çıkarırız' dediler. Yeter ki bütün borsalar bizimle işbirliği yapsınlar. Yani, 'dataya erişim konusunda sorun yaşamayalım biz çıkarırız' dediler. Onun çalışmasını yürütüyoruz şu anda.''

VATİKAN BİLE "BİZE UYAR" DİYOR

Erkan, bu endekslere dayalı borsa yatırım fonları oluşturmayı düşündüklerini belirterek, söz konusu borsa yatırım fonlarının çeşitli ülkelerdeki borsalarda kote olacağını, isteyenin onlara da yatırım yapacağını söyledi.

Bu yatırım fonlarına sadece Müslüman yatırımcıların yatırım yapmadığına dikkati çeken Erkan, bu fonlara ilişkin Vatikan'ın bile açıklamasının bulunduğunu, Vatikan'ın, ''bu tip prensipler bizim de prensiplerimizdir, biz de bu tip şirketlere ve menkul kıymetlere yatırım yapmak istiyoruz ve yapıyoruz da'' dediğini kaydetti.

Erkan, endeks ile ilgili olarak bir endeks yapıcıyla görüştüklerini bildirerek, ''Biz borsalar olarak hem fikiriz bu konuda. Ön çalışmayı yaptık, sonuçları aldık onlardan. Dolayısıyla endeks yapıcıyı belirlediğimiz andan itibaren bunu yapacağız. Bu yıl içinde, epey bir aşama kaydederiz diye düşünüyorum'' dedi.

İSLAMİ ENDEKS KRİTERLERİ NELER?

İslami endekste bir şirketin yer alabilmesi için şu kriterlere uyması gerekiyor;

-Domuz eti üreten mamüller üretmemeli
-Faiz ile iş yapmayanlar, (faiz giderleri toplam giderler içinde büyük rakam oluşturmayanlar...)
-Gelirleri arasında faize dayalı enstrümanlardan elde etmiş olduğu gelirleri toplam payının yüzde 15'ini geçmeyenler...