BIST 10.248
DOLAR 32,29
EURO 34,77
ALTIN 2.395,35
HABER /  POLİTİKA

İşte Kandil'e operasyonun asıl nedeni

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gündemdeki PKK operasyonu, Anayasa değişikliği, Şike operasyonuyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Abone ol

Görevde geçirdiği 4 yıl içinde Köşk'teki yaşamına dair çok özel bilgileri Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda anlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün de gündeme dair değerlendirmeleri yayınlandı.

ABDULLAH GÜL'Ü GÖZALTINA ALDIRAN FOTOĞRAF... TIKLAYIN

Terörle mücadele konusunda "Türkiye asla silahlı bir gücün karşısında pes etmez" diyen Cumhurbaşkanı Gül, TSK'nın son Kuzey Irak harekatıyla ilgili "Devletin gücünün herkesin gücünden daha güçlü olduğunu içeride ve dışarıda herkesin bilmesi gerekir. Dolayısıyla son operasyonlarımız hep bu yöndedir" değerlendirmesi yaptı.

GÖREV SÜRESİ SORUSU YOK

Gül'ün aklının almadığı Libya gerçeği
Gül, röportajında Libya'daki gelişmelere ilişkin de çarpıcı tespitlerde bulundu.
 Haberi okumak için TIKLAYIN

Yeni Anayasa, terör ve ekonomik kriz konularında geniş açıklamalar yapan Gül'ün röportajının bu bölümünde de Anadolu Ajansı'nın daha önceden duyurmasına karşın görev süresiyle ilgili ise soru yer almaması dikkat çekti.

İşte Gül'ün röportajında gündemdeki konularla ilgili çarpıcı değerlendirmeleri:

YENİ ANAYASA'DA USUL HATASI KORKUSU: Ben yeni bir anayasa yapma imkanının var olduğu kanaatindeyim. Böyle bir anayasada nelerin olması gerektiğiyle ilgili büyük bir mutabakatın olduğundan tereddütüm yok. Eğer yeni bir anayasa yapılamazsa 'metodoloji ve usul hatalarından veya noksanlıklarından olabilir' diye düşünüyorum. Bazen usul, esasın önüne geçer, böyle bir titizlikle hareket edilirse bu gerçekleşir.

HERKESİN ANAYASASI OLMALI: Şunu unutmayalım ki; anayasa metinleri, en büyük bağlayıcı metinlerdir. Onun için herkesin düşüncelerinin alınması, herkesin anayasası olduğuna önem verilmesi ve herkesin iyi kötü orada bir katkısının olması çok önemli.

DÜNYA HIZLI, ELASTİK OLMAK GEREKİYOR: Bugünkü Anayasa, ilk yazıldığı şekliyle değil. Çok değişiklikler olduğu için de sistematiğini kaybetti. Bizim anayasamız, biraz teferruatlı bir anayasa, çok detaylar var. Halbuki bugünkü dünya, o kadar hızlı bir dünya ki hızlı bir dünyada biraz elastik olmak gerekiyor. Hızlı bir dünyada, genel prensipler, ilkeler olmalı, teferruatlar uygulayıcılara bırakılmalı.

DEVLET HERŞEYDEN GÜÇLÜDÜR: Son gelişmeler, maalesef çok üzücü. Terör örgütünün saldırılarını tolere etmek, bunları görmezlikten gelmek asla mümkün değildir. Bu, zaten devlet olmanın gereğidir. Terör örgütü, Türkiye'de bir zafiyet olduğu zannına herhalde ulaştı ki bu tip saldırılarını yapıyor. Devletin gücünün, herkesin gücünden daha güçlü olduğunu içeride ve dışarıda herkesin bilmesi gerekir, dolayısıyla son operasyonlarımız hep bu yöndedir.

TÜRKİYE SİLAHLI GÜCÜN KARŞISINDA PES ETMEZ: Ümit ederiz ki; içeride ve dışarıda herkes, kendine bundan bir hisse çıkartır. Sadece terör örgütünün değil, onlara destek verenler, onlarla işbirliği içerisinde olanlar, yapması gereken sorumlulukları yerine getirmeyen ülkelerin de kendilerine hisse çıkarması gerekir. Türkiye, asla silahlı bir gücün karşısında pes etmez.

TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ STRATEJİ: Terörle mücadele sürekli bir konudur. Dolayısıyla sürekli kendinizi yenileyebilirsiniz. Bu çerçevede hem hükümetin, hem silahlı kuvvetlerimizin, emniyet teşkilatımızın, kamu güvenliğiyle sorumlu müsteşarlığın, İçişleri Bakanlığının yeni çalışmaları var. Bunlardan bazıları devreye girmektedir, bazıları biraz daha zaman alıcı düzenlemeler yapılacaktır.

30 AĞUSTOS ÖNERİSİ TSK'DAN GELDİ: 30 Ağustos kutlamalarını benim kabul etmem Genelkurmay Başkanımız'ın teklifidir. Geçen Askeri Şura'da da, Milli Güvenlik Kurulu'nda da yeni uygulamaları herkes takip etti. Silahlı Kuvvetlerimiz de komutanlarımız da bundan çok memnundur. Bunlar hep olması gereken şeyler. Her şeyin bir zamanı var demek ki. Dolayısıyla bu 30 Ağustos'ta da başkomutan olarak bütün kutlamaları ben kabul edeceğim. Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımız Milli Güvenlik Kurulundan önce yaptığımız bir konuşmada Genelkurmay Başkanı'nın getirdiği bir düşünceydi. Biz de çok doğru bulduk.

EKONOMİK KRİZ: Türkiye, içeriden ve dışarıdan gelecek şoklara karşı çok daha hazırlıklı hale geldi. Ekonomi yönetiminin epeyce tecrübesi var. Ekonomiyle ilgili tüm birimler arasında çok iyi bir koordinasyon var. Bunu da yakından takip ediyorum. Güvenim o açıdan tamdır. İnanıyorum ki Türkiye, bunu da en az zayiatla atlatacaktır.