BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,63
ALTIN 2.418,66
HABER /  POLİTİKA

Gül'ün aklının almadığı Libya gerçeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Suriye ve Libya'daki gelişmeleri değerlendirdi.

Abone ol

Ortadoğu'yu kasıp kavuran, Türkiye'yi de yakından etkileyen gelişmeler devletin zirvesinde de yakından izleniyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Anadolu Ajansı'na verdiği özel röportajda Suriye ve Libya ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'ye "Artık günah bizden bitti" içeriğinde bir mesajı götürdüğünü açıklayan Gül, "Açıkçası her şeyin çok az ve çok geç olduğu bir safhaya geldiğini görüyorum" dedi.

Libya ile ilgili Kaddafi'nin bu kadar uzun süre iktidarda kalmasını aklının almadığını söyleyen Gül,  "Libya'daki rejimin devam etmesi de mümkün değildi zaten" yorumu yaptı.

Gül'ün Ortadoğu'daki kritik gelişmelerle ilgili yorumları özetle şöyle oldu:

SURİYE'YE GİDEN MESAJ: Son yıllarda en çok siyasi yatırımımızı Suriye'ye yaptık, bu açık bir şey. Çünkü 'Suriye'nin dönüşümüne yardımcı olabilir miyiz, katkı sağlayabilir miyiz' diye gayet iyi niyetli olarak bunu yaptık.

Biz Türkiye olarak, bu konuda çok çalıştık. Sayın bakanlar, Sayın Başbakan, ben, kamuoyunun bildiği veya bilmediği çok katkılar sağladık. En son Dışişleri Bakanımız Suriye'ye gittiğinde, mesajlarımızı, 'artık günah bizden gitti' dercesine gayet açık ve dürüst bir şekilde bir kez daha paylaştık.

SURİYE'YE GÜVENİMİZ KAYBOLDU: Olaylar başladığından beri Suriye'yi yakından takip ediyoruz çünkü komşumuzda oluyor. Biz, gerçekten çok üzüntü duyuyoruz. Olayların 'bitti' denildiği yerde işte 17 kişi yine ölmüş vaziyette. Bugün kaç kişi olacak? Açıkçası her şeyin çok az ve çok geç olduğu bir safhaya geldiğini görüyorum. Bizim güvenimiz kaybolmuş vaziyette. Bunu söylemek isterim: Suriye halkının huzuru, mutluluğu, iyiliği bizim için çok önemli.

LİBYA'DA YÖNETİMİN BU KADAR UZUN SÜRMESİ AKIL ALMAZ: Libya'yı da yakından takip ediyoruz. Libya'daki rejimin devam etmesi mümkün değildi zaten. Akdeniz'e 2 bin kilometre kıyısı olan, dünyanın en zengin petrolüne sahip olan nüfusu küçük bir ülke, iyi bir yönetim altında dünyanın en müreffeh ülkesi olurdu ama otoriter bir kişinin, tek başına uzun yıllar yönetiminde, Libya'nın bu kadar uzun süre devam etmesi zaten akıl almaz bir şeydi. Nasıl bu kadar uzun süre devam etti, bunu anlamak mümkün değildi. Dolayısıyla onun da sonu gelmiştir.

TÜRKİYE LİBYA'YA DESTEK OLACAK: Ümit ederiz ki; yeni Libya kurulurken herhangi bir iç çekişme, enerjilerini boşa harcama durumu söz konusu olmasın. Onun için Türkiye, çok aktif bir şekilde öncülük yapmak istiyor biliyorsunuz. Ulusal Geçiş Konseyi'nin Başkanı Türkiye'yi ziyaret etti. Ben kabul ettim, Başbakan kabul etti, Dışişleri Bakanımız birkaç gün önce Bingazi'de idi. Libyalı kardeşlerimize en büyük yardımları yapıyoruz, onlara ülkelerini siyasi ve maddi açıdan yeniden imar etmeleri için her türlü yardımı yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.