BIST 10.102
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.430,69
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekli maaşları yeniden hesaplanabilir

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, İntibak Yasa Tasarı'sı Meclis Başkanlığı'na sundu

Abone ol

Emeklilerin yıllardır dile getirdiği 'İntibak' sorununun çözümü için ilk adım atıldı. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, hazırladığı İntibak Yasa Teklifi'ni Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifin kabul edilmesi halinde emekli maaşları yeniden hesaplanacak.

CHP'li Köktürk'ün Meclis Başkanlığı'na sunduğu tasarıda "aynı yükümlülükleri yerine getirmiş olmalarına rağmen farklı tarihlerde emekli olan sigortalıların gelir ve aylıklarında eşitsizlikler olduğunun" altı çizildi.

TÜFE FARKI DERİNLEŞTİRİYOR

Köktürk'e göre emekli aylıkları arasında uçurumu arttıran bir diğer düzenleme ise TÜFE. Çünkü gelir ve aylıklara yapılan zamların TÜFE oranıyla sınırlı tutulması maaşlar arasındaki farkları da arttıyor.

1 YILDA TAMAMLANACAK

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

- 1 Ekim 2008'den önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre bağlanmış bulunan sürekli iş göremezlik gelirleri ile malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları, söz konusu kanunun yürürlükten kaldırılan maddeleri doğrultusunda 1 Ekim 2008 itibarıyla yeniden hesaplanacak.

- Bu hesaplama sonucunda gelir ve aylıklarda meydana gelen artış tutarlarına 1 Ekim 2008'den bu kanunun yürürlük tarihine kadar gelir ve aylıklara yapılan zam oranları uygulanmak suretiyle bulunacak miktarlar, bu kanunun yürürlük tarihini takip eden ay başından geçerli olmak üzere ilgililerin gelir ve aylıklarına eklenecek.

- Gelir ve aylıklarında artış meydana gelmediği tespit edilenlerin gelir ve aylık tutarlarında değişiklik yapılmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yapılması gereken işlemler kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde tamamlanacak.