BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İşte Ergenekonun yol haritası

Örnek Paşa'nın günlüklerinin Ergenekon depremini tetiklediği ortaya çıktı. Savcı, günlüklerdeki isimleri gözaltına aldı.

Abone ol ‘Ergenekon’ soruşturması kapsamında gerçekleşen son gözaltılar, soruşturmayı sürdüren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün, iddianameyi hazırlarken izlediği yol haritasının ipuçlarını da ele verdi.

İddianamede geçtiğimiz yıl Nokta Dergisi’nde yayımlanan ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu savunulan “Darbe günlükleri”nin de yer alacağı ortaya çıktı. Örnek tarafından tutulduğu ileri sürülen darbe günlüklerinde, önceki gün gözaltına alınan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur’un önderliğinde “Sarıkız” ve “Ayışığı” adlı iki ayrı darbe hazırlığından söz ediliyordu.

Yeterli delili buldu
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorguları devam eden orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile Yazar Erol Mütercimler’in birbirleriyle olan temaslarına ilişkin iddialar içeren “Darbe” günlüğü, “Ergenekon” soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz’ün en önemli dayanağını oluşturdu.

Günlükte ileri sürülen iddialardan hareket ederek soruşturmayı genişleten ve bu çerçevede teknik takip başlatan Savcı Öz’ün, yeterli delillere ulaştığını değerlendirince Eruygur, Tolon, Ersöz, Balbay, Aygün ve Mütercimler hakkındaki gözaltı talimatını verdiği belirtiliyor. Günlükte, AKP iktidarının görevde bulunduğu 2004 yılında “Sarıkız” ve “Ayışığı” adlı iki askeri darbe planı yapıldığı, ancak komutanlar arasında çıkan anlaşmazlıklar üzerine bu planların rafa kaldırıldığı ifade ediliyordu.

Darbe sonrası adımlar sıralandı
“Ergenekon” soruşturmasının kanıtları arasına giren günlüğe göre, “Sarıkız” adı verilen darbe planının aktörleri arasında, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur bulunuyordu. 24 Nisan 2004’teki Kıbrıs referandumu sonrasında rafa kaldırıldığı ileri sürülen darbe planında, kamuoyuna açıklanacak muhtıra, darbe sürecindeki eylem planı ve yönetimin ele geçirilmesinden sonra atılacak adımlar sıralanıyordu.

İhtilal özlemi içindeydi
Özden’in tarafından kaleme alındığı belirtilen günlükte, Orgeneral Eruygur için, “Daima bir ihtilal özlemi içerisinde. Sözü ikide bir oraya getirip, bu işi ne zaman yapacağız diyordu. Bazen süreyi uzatmanın en iyi çözüm yolu olduğunda suratı asılıyordu” ifadeleri kullanıyordu. Günlüklerde Özden Örnek ve Aytaç Yalman’ın “Sarıkız” isimli darbeden vazgeçmeleri üzerine, Eruygur’un kendi başına “Ayışığı” isimli başka bir darbe planı hazırladığı da ileri sürülerek şu ifadelere yer veriliyordu: “...Fenerbahçe’ye Aytaç Paşalara gittim. Daha çok o konuştu. ‘Şener bizden habersiz darbe planı hazırlatmış. Adı da Ayışığı...”

Özden’e ait olduğu iddia edilen ve “Ergenekon” soruşturmasında Savcı Öz tarafından değerlendirilen günlüklerde, son dalga ile gözaltına alınan isimlerden Sinan Aygün’ün senede bir defa askere bilgi verdiği, Eruygur’un Yaşar Büyükanıt’ın önünü kesebilmek için çalışma yürüttüğü gibi ilginç bilgiler yer alıyordu.

Uğur'da aktörlerden
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ancak adı “Darbe Günlükleri”nde geçmeyen emekli Albay Atilla Uğur ise Eruygur döneminde emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün altında çalışıyordu. Her iki isim de Eruygur’un Ağustos 2004’te görev süresini tamamlamasının ardından göreve gelen emekli Orgeneral Fevzi Türkeri döneminde daha pasif görevlere atandı. Eruygur’un görevden ayrıldıktan sonra Tuğgeneral Levent Ersöz, Bilecik’teki Er Eğitim Tugayı’na atanınca görev süresinin dolmasını beklemeden istifa etmiş, Albay Uğur ise Kocaeli Jandarma Komutanlığı’nda görevlendirilmişti.