BIST 10.657
DOLAR 32,11
EURO 34,90
ALTIN 2.429,45
HABER /  GÜNCEL

İsrail'den Türkiye'ye özür sinyali

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail ordusunun gerçekleştirdiği Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden dokuz Türkiye vatandaşı için özür dilenmesinin olasılık dahilinde olabileceğine işaret etti.

Abone ol

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden dokuz Türkiye vatandaşı için özür dilenmesinin olasılık dahilinde olabileceğine işaret etti.

Washington'da konuşan Barak, "Mavi Marmara operasyonu sırasında yaşanan sorunlar için özür dilemeyi düşünebiliriz, eğer herhangi bir sorun yaşandıysa" dedi.

Reuters haber ajansına göre, Barak'ın önerisi ülkenin Ankara'yla 13 aydır yaşadığı çıkmazın derinliğini anlamayı hedefliyor.

Ajans, açıklamanın bir yandan da Başbakan Netanyahu'nun koalisyon hükümetinin daha sert bir çizgiye sahip olan ve Türkiye'nin özür dilemesi gerektiğini düşünen üyelerini de kazanmayı hedeflediğini aktarıyor.

Barak, iki ABD müttefiki olan Türkiye ve İsrail'in ilişkilerinin düzeltilmesinin önemi üzerine yaptığı konuşmasında , olası bir özüre ilişkin de: "Bundan hoşlanmıyorum ama göz önünde bulundurmamız gereken bir seçenek" dedi.

Türkiye, iki ülke ilişkilerinin düzelmesi için İsrail'den tam bir özür ve hayatını kaybedenler için tazminat ödenmesini istiyor.

Birleşmiş Milletler'in Mavi Marmara raporunun bulgularının ise Ağustos ayında açıklanması bekleniyor.

Ehud Barak, konuşmasında eski Yeni Zelanda başbakanı Geoffrey Palmer tarafından kaleme alınan raporun "İsrail için sorunlu unsurlar" da içereceğini ifade etti.