BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.387,40
HABER /  GÜNCEL

İspanya'da erken seçim süreci başlıyor

Mart ayında yapılması gereken ancak muhalefetin talebi üzerine 20 Kasım'a çekilen genel seçim süreci bugün resmen başlıyor.

Abone ol

İspanya'da 20 Kasım'da yapılacak erken seçim süreci bugün resmen başlıyor.

Başbakan Zapatero'nun bugün yapılacak kabine toplantısında parlamentoyu sona erdirecek kararnameyi imzalaması bekleniyor.

Ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya olan İspanya'da Mart ayında yapılması gereken genel seçimler, Kasım ayına çekilmişti.

Başbakan Zapatero'nun krizden çıkış sürecini idare edecek güçlü bir hükümet ihtiyacını kabul ederek, İspanya'nın yeni yıla seçmenin desteğine sahip bir hükümetle girmesi gerektiğini belirtmiş ve muhalefetin erken seçim talebini kabul etmişti.

Seçimlere ekonomik kriz darbesi

Euro bölgesinde akıbeti Yunanistan gibi olmasından endişe edilen ülkelerin başında gelen İspanya'da iki dönemdir iktidarda olan İşçi Partisi'nin başkanı Zapatero, kriz sebebiyle ciddi tasarruf önlemleri uygulamak durumunda kaldı.

Maaşlarda kesintiler ve emeklilik yaşının artırılması gibi önlemler uygulamaya koyan Zapatero hükümeti, ülkedeki farklı muhalefet kesimlerinin büyük tepkisini çekti.

Ana muhalefette olan Halk Partisi, ülkede 5 milyon kişiye varan işsizlik rakamlarını öne çıkararak yürüttüğü muhalefet sürecinde destek bulmuşa benziyor.

Ülkede yapılan kamuoyu yoklamaları Mariano Rajoy yönetimindeki Halk Partisi'nin, İşçi Partisi’ne göre bir hayli önde olduğunu gösteriyor.

Öte yandan Mayıs ayından beri ülkede sokakları dolduran "Öfkeliler" hareketi, İşçi Partisi'ne karşı olduğu kadar Halk Partisi'ne de mesafeli.

Ülkenin kökten bir dönüşüm geçirmesini talep eden "Öfkeliler" Mayıs ayında yapılan bölgesel ve belediye seçimlerini boykot etmişlerdi.