BIST 10.320
DOLAR 32,24
EURO 35,07
ALTIN 2.468,05
HABER /  GÜNCEL

Hurdacılara da AB standartları yolda

AB Uyum Yasaları çerçevesinde hurdacılık sektörünün de AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Abone ol

Ankara Umum Hurdacılar Odası Başkanı İrfan Çinkaya, çalışmalar tamamlandığında İvedik'teki Hurdacılar Sitesinin de Türkiye'ye yakışır, AB standartlarında bir site haline geleceğini söyledi.

Çinkaya, Ankara'daki hurdacı esnafının, Türkiye'nin en büyük hurdacılar sitesi olan İvedik'teki Hurdacılar Sitesi'nde faaliyet gösterdiğini kaydetti.  Sektöre yönelik 2004'ten beri AB Uyum Yasaları çerçevesinde birçok tebliğ ve yönetmelik çıktığını ifade eden Çinkaya, ''Çalışmalar tamamlandığında Türkiye'ye yakışır, lisanslı bir site olacağız. Esnafımız da mağdur olmayacak'' dedi.

SEKTÖRE SIKI KURALLAR GELECEK

Çinkaya, sektörün AB standartlarına uyumu amacıyla çıkarılan tebliğ ve yönetmeliklerle, hurdacılık yapan iş yerlerinin metre kare genişliğinin artırılması, tehlikeli atıkların, kimyasal atıkların denetlenebilmesi için cihazların ve ilgili mühendislerin bulundurulması zorunluluğu gibi kuralların getirildiğini vurguladı.

Şu anda mevcut alanları yeterli olmadığından, AB standartlarına uyum için bir geçiş süresi istediklerini ve bunun da sağlandığını söyleyen Çinkaya, ''Proje ürettik, ilgili yerlere ulaştırdık. Sitenin etrafında depolama alanları var. Buralar, 2001'de planlara depolama alanına uygun olarak işlendi. Buraları da kullanarak, inşallah lisanslı firmalarımızla Ankara'da güzel bir site kuracağız. Toplama belgesi olan esnafımız hurdayı toplayacak, tehlikeli atığını, demirini, bakırını, kromunu, plastiğini hijyenik şartlarda ayıracak. Bu malzemeyi lisanslı firmalara satacak'' diye konuştu.

''TEKELLEŞME İSTEMİYORUZ''

Sitede esnafla birlikte 10 bine yakın kişinin çalıştığına işaret eden Çinkaya, şöyle konuştu:

''Aileleriyle birlikte düşünürseniz 50 bine yakın insan buradan geçiniyor. Bunun dışında oto yedek hurdacılarımız var. Onları da katarsanız Ankara'da aileleriyle birlikte yaklaşık 100 bin kişi geçimini hurdacılıktan temin ediyor. Biz bu iş tekelleşmesin istiyoruz. Eğer sektör tekelleşirse Türkiye genelinde milyona varan insana zararı olur. 50 bin kişinin geçimini sağladığı bir yeri, bir kaç kişi ya da şirket 50 bin metre karelik alan alıp bitirebilir.