BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

İSMEKte Çanakkale anıldı

İSMEK, Çanakkale Zaferi’nin 93. yıldönümünde, “Çanakkale Zaferi” konulu konferanslar düzenledi.

Abone ol

Konferanslara, milli ve manevi değerleri konu alan şiirleriyle tanınmış şairlerimizden Yavuz Bülent Bakiler ve tarihçi Halil Ersin Avcı konuşmacı olarak katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) , ücretsiz eğitimlerinin yanı sıra sergiler, seminerler, sempozyumlar ile güncel, sosyal, kültürel, ailevi ve benzeri konularda konferanslar düzenlemeye devam ediyor. İSMEK, Çanakkale Zaferi’nin 93. yıldönümünde Türk’ün şanlı zaferini, İstanbul’un çeşitli semtlerinde düzenlediği konferanslarla kutladı. Tüm İstanbulluların davetli olduğu konferanslar, belirlenen merkezlerde, 13.00 – 16.00 saatleri arasında gerçekleştirildi.

19 Mart Çarşamba günü, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Çanakkale Zaferi” başlıklı konferansa, Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, İBB Eğitim Müdürü Mehmet Doğan, İSMEK Genel Koordinatörü Güven Çalışkan ve çok sayıda davetli katıldı. Tarihçi yazar Halil Ersin Avcı’nın konuşmacı olduğu programda Çanakkale zaferini anlatan, slayt gösterisi gerçekleştirildi ve AVCI, Çanakkale Zaferi ile ilgili önemli anekdotlarla izleyicileri bilgilendirdi. Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar ve İBB Eğitim Müdürü Mehmet Doğan’da konferansta Çanakkale Zaferi’ni anlatan kısa konuşmalar yaptı. DAĞLAR, ayrıca İSMEK’in sunduğu eğitim hizmetlerindeki başarıya vurgu yaparak, bu hizmetlerin daha çok insana ulaşması için elinden geleni yapacağını belirtti. Mehmet Doğan ise İSMEK’in kurulduğu 1996 yılından itibaren büyük gelişme kaydettiğini ifade etti ve “İSMEK, 2008 yılına gelindiğinde 201 kurs merkezinde 106 branşta 190 bine yakın İstanbulluya eğitim veren dev bir organizasyon haline gelmiştir. İSMEK’ten sadece bu yıl eğitim almak için başvuranların sayısı 280 bini aşmıştır. Kurulduğu günden bu yana İSMEK’te eğitim alanların sayısı 550 bine ulaşmıştır.” şeklinde İSMEK’i sayılarla ifade etti. İSMEK’in ücretsiz eğitimlerinin yanı sıra seminer, sempozyum, konferans gibi aktivitelerle de toplumsal dokuya hizmet ettiğini söyleyen DOĞAN, “Halkımızdan gelen olumlu talepler doğrultusunda çalışmalarımıza son hızla devam edeceğiz” dedi.

Çanakkale Zaferinin bir kahramanlık destanı olduğunu vurgulayan Mehmet Doğan “Çanakkale, tarihin sayfalarındaki en büyük direniş destanlarından biri, belki de en önemlisidir. “Çanakkale geçilmez” sözünü tarihe not düştük. Biz, şehitlerimiz ve kahramanlarımız sayesinde rahat uyuyoruz. Çanakkale ruhuna sahip çıkacağız. Bu topraklar bizim topraklarımızdır ve sonsuza kadar da öyle kalacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak her yıl Çanakkale’ye giderek şehitlerimizi ziyaret ediyoruz. Bizim bu günlere gelmemizi sağlayan tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz” dedi. Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar ise, “ Böyle bir duyarlılıkla seminer düzenleyen İSMEK’e teşekkürler. İSMEK bir eğitim ordusu kurmuştur. Artık eğitimle, kültürle gelişerek, cehaletle savaşmaktayız.” dedi.

20 Mart Perşembe günü Bağcılar Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa, milli ve manevi değerleri konu alan şiirleriyle tanınmış şairlerimizden Yavuz Bülent Bakiler konuşmacı olarak katıldı. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, İBB Eğitim Müdürü Mehmet Doğan ve çok sayıda izleyici konferansa katılarak, okunan şiirlerle duygu dolu dakikalar yaşadı. ÇAĞRICI ve DOĞAN’da yaptıkları konuşmalarla, oluşan atmosferi muhafaza ederek, zaferin önemine ve günümüzdeki yansımalarına değindi. İSMEK ile ilgili bilgiler de veren DOĞAN, ulaştığı insan sayısı ve profili bakımından bir halk üniversitesi kabul edilen İSMEK’in zaman içerisinde çok daha büyük başarılara imza atacağını belirtti. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise konuşmasında “ İSMEK, Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, İBB Başkanı iken, 1996 yılında kurulmuş , günümüze kadar binlerce kişiye eğitim vermiş ve büyük bir eğitim kurumu haline gelmiştir. Bu kurumun düzenlediği sosyal etkinlikler de halkımıza büyük faydalar sağlıyor. Çanakkale Zaferi’nin kutlanması da bunlardan biri. Son dönemde ihmal edilmiş bir tarihin yeniden özenle anılması mutluluk verici. Bağcılar Belediyesi olarak biz de bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirerek, Bağcılar Meydanı’nda Çanakkale Zaferi’ni anlatan bir sergi açtık. Halkımızın mutlaka bu sergiyi gezmesini, yaşananları unutmayarak bugünlere hangi şartlarda geldiğimizi düşünmelerini istiyorum” dedi.

Şair, araştırmacı yazar Yavuz Bülent BAKİLER ise konuşmasına "Terbiyeli nesil yetiştirmek için anne ve babaların kültürlü ve terbiyeli olması gerekir. Müslüman Türkler aklını çok iyi kullanmalı. Aklını kullanan toplumlar huzur ve refah içinde yaşarlar, aklını kullanmayan toplumlar ise zulüm ve çile çekerler” sözleriyle başladı. BAKİLER “Aklımızı kullanamadığımızdan dolayı birinci dünya savaşına istemeyerek girmişiz. Büyük zarar görmüş, bütün gücümüzü kaybetmiş, aklımızı kullanarak, manevi kuvvete sarılarak, dua ederek Çanakkale Zaferini kazanmışız. Ayrıca Çanakkale Boğazında ve Çanakkale’nin bütün cephelerinde, tepelerinde denizde ve karada düşmanı hezimete uğratan, itilaf devletlerini mağlup eden kuvvet, manevi kuvvettir. Analarımızın milli mücadelede verdikleri özveri küçümsenmemelidir. Canının bir parçasını ölüme göndermenin ruhu, zaferin yakın olduğunun en büyük göstergesidir.” dedi. Savaşın insanlar üzerindeki etkisine de değinen BAKİLER, Türk annelerinin milli mücadeledeki rolünü ve fedakarlıklarını yaşanmış örneklerle anlattı.

21 Mart Cuma günü Eyüp Sultan Center’da düzenlenen son konferansa ise tarihçi yazar Halil Ersin Avcı konuşmacı olarak katıldı. İstiklal Marşı’nın okunması ve şehitlerimiz için saygı duruşuyla başlayan konferans, İBB Eğitim Müdürü Mehmet Doğan’ın açılış konuşmasından sonra tarihçi Ersin Avcı, Çanakkale Destanı’nı anlattı. “Çanakkale Abide’si şehitlerin bedeni üzerine yapılmıştır” diyerek Çanakkale Abide’sinin her zaman Çanakkale Savaşı’nı hatırlatacağını ve her Türk vatandaşının burayı görmesi gerektiğini söyledi. Binlerce şehit verilen Kilitbahir bölgesinin Türkiye tarihi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Ersin Avcı “İtilaf Devletleri’nin İstanbul’a ulaşmak için geçmeleri gereken ilk yer Kilitbahir Kalesiydi. İtilaf Devletleri Kilitbahir Bölgesi’ni geçebilseydi savaş kaybedilebilirdi. Özellikle Nusret Mayın Gemisi’nin döşediği mayınlar, bölgedeki savunmayı çok güçlendirdi. Osmanlı Devleti savaştan önce aldığı top bataryalarını akıllıca kullanmıştır” dedi. Çanakkale Zaferi’nin destanlaşan isimlerinden, Ezineli Yahya Çavuş’un torunu olan Dr. Halil Ersin Avcı, “Çanakkale Savaşları, yaşatmak için, yaşamlarına son verenlerin savaşıdır. Çanakkale Savaşları’nın ve orada canlarını veren şehitlerimizin ne için fedakarlıkta bulunduklarının tam olarak anlaşılması, orada ortaya konan birlik ve beraberlik ruhunun, yani Çanakkale Ruhu’nun milletimizin benliğinden hiçbir zaman çıkmamasını diliyorum.” Temennisi ile sözlerini bitirdi.