BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,95
ALTIN 2.448,20
HABER /  POLİTİKA

Kazanın Erdoğana nasihatı

Yıl 1998... Şevket Kazan, Erdoğan'ı çağırıyor ve ona bir kitap tavsiye ediyor. O kitap, iktidar olmanın yolunu gösteriyor.

Abone ol

Vatan'dan Mine Şenocaklı'ya röportaj veren Şevket Kazan, çarpıcı sözler söyledi. Üç saat süren söyleşide Erdoğan için ”Biz uyardık, ama anlamadı“ diyor... 

Kazan 1998’de, ”Gün gelir başbakan bile olursun. Ama iktidar olmak muktedir olmaya yetmez. Al da Erol Toy’un ’İmparator’unu oku“ demiş. Erdoğan da okumuş, ama Kazan’ın deyimiyle tersinden: ”Ben ona sistemin nasıl işlediğini anlaması için ’Bu kitabı oku’ dedim. O, bu sistemde nasıl başbakan olunur, bir tek onu anlamış!“

İşte Şevket Kazan ile yapılan söyleşiden satırbaşları;

TÜRBANI MALZEME YAPTILAR

"İktidara geldiklerinde başörtüsü meselesini çözmeliydiler, onun yerine siyasi malzeme olarak kullandılar. İkinci kez iktidara gelince başörtüsünü gündeme getirdiler ama tepki alınca da korktular. ‘Ya bizim başımıza da Fazilet Partisi’nin başına gelenler gelirse’ diye... “Oysa başörtüsünü baştan fırına verselerdi, bu noktaya gelinmezdi."

KORKARAK YAPARLARSA...

“Sen kalkıyorsun, gelir gelmez Anayasa hazırlıyorum diye bir hava atıyorsun. Anayasa Mahkemesi’ni korkutuyorsun, Başsavcı’yı karşına alıyorsun. Tamam, yapmak istediğin şeyler yanlış değil, doğru. Elbette bunlar atılması gerekli adımlardı ama hepsinin zamanlaması yanlıştı.”

MİLLİ GÖRÜŞ GÖMLEĞİNİ ÇIKARDI

"Milli görüş gömleğini çıkardı tabii. Amerika ile işbirliği yaptı. İşbirlikçi oldu. Refah’ın siyaset anlayışında Amerika ile işbirliği yok. IMF ile işbirliği yok. Avrupa Birliği’nin her emrine teslim olmak yok..."

KAZAN'IN VERDİĞİ NASİHAT

”Bak, bir gün gelecek Fazilet Partisi tek başına iktidar olacak. Sen de bu partinin belki genel başkanı olduğun için, başbakan olacaksın. Şunu hiçbir zaman unutma, iktidar olmak muktedir olmaya yetmiyor“ dedim."

TAVSİYE ETTİĞİ O KİTAP

"Ben o zaman söyledim. ”Çünkü birtakım perde arkası güçler var. Bu perde arkası güçlerin hangi güçler olduğunu bilmeden, onlara karşı tedbir almadan ayakta duramazsın. Peki bu güçler, hangi güçler? Bu güçlerin hangi güçler olduğu, nasıl örgütlendiği, nasıl hareket ettiği konusunda sana açık seçik bir şey söyleme imkanına sahip değilim ama sana bir kitap tavsiye edeceğim. Erol Toy’un ’İmparator’ isimli bir kitabı var, al oku. Bu kitapta yarın iktidar olacağın zaman nelerle karşılaşabileceğinin ayak izlerini göreceksin, ona göre tedbirini alırsın“ dedim.

KİTABI TERSTEN OKUMUŞ

"Okumuş ama tersinden. Bir tek Demirel’in nasıl başbakan olduğunu okumuş. Bir iktidarı sıkıntıya sokan tarafı okumamış. Perde arkası güçlerin, hangi güçler olduğunu okumamış. Ama bizzat yaşıyor şimdi!"

"(...)Tabii biz, onun çizgi, yani görüş değiştireceğini, bizim temel görüşlerimizin tam tersine bir yola sapacağını hiçbir zaman aklımızdan geçirmedik. O gidip Amerika’nın stratejik müttefiki oldu!" (Vatan)