BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.432,07
HABER /  DÜNYA

İslam dünyasında Kara Cuma!

Tunus ve Mısır'da hükümetleri deviren halk ayaklanmaları bütün Ortadoğu'yu sardı, sokaklar protestocularla doldu.

Abone ol

Tunus ve Mısır devrimlerinin etkisinin sürdüğü Arap ülkelerinde bugün tansiyon tekrar yükseldi. Halk, Cuma namazının ardından yine sokaklara döküldü.



Gösterilerde hayatını kaybeden protestocular için cenaze törenlerinin düzenlediği Bahreyn'de Cuma namazının ardından yüzlerce hükümet yanlısının Manama'nın merkezine doğru ilerlediği bildirildi.

Bahreyn'in başkenti Manama'da güvenlik güçlerinin Perşembe günü sabaha karşı gerçekleştirdikleri baskında ölen iki Şii göstericinin cenaze törenine on binlerce kişi katıldı.

AFP'nin haberine göre, Manama'nın dış semtlerinden Sitra'daki cenaze töreninde, Şii eylemcilerin Bahreyn bayrağına sarılı cenazelerinin konulduğu iki aracın ardından yürüyen göstericiler, "Ne Şii ne Sünni, ulusal birlik" ve "Sünni Şii kardeştir" sloganları attılar.

Hükümet aleyhine slogan atan bazı göstericiler de "halk rejimin yıkılmasını istiyor" ve "çevik kuvvete imtiyaz, halka mermi" diye bağırdı.

Sünni hanedan tarafından yönetilen ve nüfusun çoğunluğun Şiilerin oluşturduğu Bahreyn'de dün güvenlik güçlerinin, Manama'daki İnci Meydanı'nda siyasi reform talebiyle kamp kuran yüzlerce protestocuya gün doğmadan önce düzenlediği baskında 3 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Şii muhalefet, baskında hayatını kaybedenlerin sayısının 4 olduğunu belirtti.

Bahreyn'in en saygı değer Şii din adamı olarak gösterilen Şeyh İssa Kassem, bugünkü Cuma vaazında, dünkü polis baskınını "katliam" olarak tanımlarken, hükümetin diyalog yolunu kapadığını söyledi.

ÜRDÜN'DE ÇATIŞMA

Ürdün'ün başkenti Amman'da muhaliflerle iktidar yanlıları arasında çıkan çatışmada 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Bölgedeki kaynaklar, daha fazla özgürlük ve gıda fiyatlarının düşürülmesi için meydanlara çıkan 2 bin kadar göstericiyle hükümet yanlısı 200 kadar göstericinin çatıştığını, 8 kişinin yaralandığını söyledi.

Kendilerine "Jaayin" (Geliyorum) adını veren harekete katılan öğrenciler, anayasanın ve izlenen politikaların tamamen değiştirilmesini istediklerini belirtti. 2 bin kişilik muhalif grubun aşırı solcular, muhafazakar Müslümanlar ve öğrencilerden oluştuğu ifade ediliyor.

YEMEN'DE GERGİNLİK SÜRÜYOR

Yemen'de hükümet karşıtı protesto gösterileri sekizinci gününe girerken, Taiz kentinde göstericilerin üzerine el bombası atan bir saldırgan, 25 kişiyi yaraladı. Saldırının ardından göstericileri günlerdir kamp kurduğu Hürriyet Meydanı'na ambulansların gönderildiği bildirildi.

Güneydeki liman kenti Aden'de de göstericiler belediye binasını ateşe verdi. Bir görgü tanığı, bir protestocunun öldüğünü söyledi.

Yemen'de dün düzenlenen gösterilerde 4 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Göstericiler 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevi bırakmasını istiyor.

İRAN'DA "MUHALİFLERE ÖLÜM" MİTİNGİ

İran'da son cumhurbaşkanı seçimi adaylarından Mehdi Kerrubi ve Mir Hüseyin Musevi aleyhinde gösteri yapılırken, Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti, bu kişilerin ev hapsinde tutulması gerektiğini söyledi.

Ayetullah Cenneti, Tahran Üniversitesi bahçesinde verdiği cuma hutbesinde, isim vermeden "fitnenin başları" olarak nitelediği Kerrubi ve Musevi'nin dünya ile irtibatlarının kesilmesini istedi.

"Onlar, halkın gözünden düşmüş ve itibarlarını kaybetmişler" diyen Cenneti, birkaç kişiyi sokağa çekmekle hiçbir şey yapılamayacağının bilinmesi gerektiğini belirtti.

Kerrubi ve Musevi'nin telefon ve internet bağlantılarının kesilmesini isteyen Cenneti, "Onlar, ev hapsinde tutulmalı" dedi. Hutbe sırasında vatandaşlar, "münafıklara ölüm" sloganı attı.

Devlet televizyonu, ülke genelinde cuma namazı sonrası Kerrubi ve Musevi aleyhinde gösteri yapıldığını duyurdu.

Başkent Tahran'da da düzenlenen gösterilerde Kerrubi ve Musevi'nin idam edilmeleri istendi. "Kerrubi'ye ölüm", "Musevi'ye ölüm", "Hatemi'ye ölüm" sloganlarının atıldığı gösteride, dini ve siyasi liderlerin fotoğrafları taşındı.

LİBYA'DA ORDU TETİKTE

Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi'de düzenlenen cenaze törenleri öncesi de ordu bölgedeki güvenlik önlemlerini artırdı. Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, dün gece binlerce kişinin sokaklara döküldüğü şehrin şu an itibarıyla sakin olduğunu söyledi.

Bingazi'de çok sayıda mahkumun cezaevinden kaçtığı bildirilirken, kaçan tutukluların kentteki başsavcılık bürosunu, bir bankayı ve bir karakolu ateşe verdiği belirtildi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, polisin, 42 yıldır iktidarda olan Muammer Kaddafi rejimine karşı ayaklanan muhaliflere yönelik sert müdahalesi sonucu en az 24 kişinin öldüğünü bildirdi.

Libya resmi haber ajansı Jana'nın verdiği bilgiye göre, Arap Birliği'nin dönem başkanlığını yürüten Libya, gelecek ay Irak'ta yapılacak Arap Birliği zirvesini Arap dünyasındaki halk hareketleri yüzünden erteledi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de makamı bulunan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın başyardımcısı Hişam Yusuf ise erteleme haberi üzerine "Bilgimiz yok" dedi. Yusuf, zirvenin ertelenmesi için kendilerine resmi talep gelmediğini söyledi.

BASRA'DA GÖSTERİCİLER KÖPRÜ KAPATTI

Irak'ın güneyindeki Basra'da valinin istifasını isteyen göstericiler bir köprüyü kapattı.

Ülkenin ikinci büyük kenti Basra'da bin dolayında kişi, daha iyi hizmet, iş ve emeklilik maaşlarının artırılmasını da talep etti. Sloganlar atan protestocular, bugünkü gösterilerin barışçı olduğunu, ancak bundan sonrakilerin barışçı olmayabileceğini söyledi.

Irak genelinde bu hafta hükümete karşı başlayan gösterilerde en az 5 kişi hayatını kaybetti.