BIST 10.105
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.410,34
HABER /  GÜNCEL

G20'ye 'gıda fiyatlarında spekülasyonu durdur' çağrısı

IMF ve Dünya Bankası, Paris'teki G20 zirvesi öncesinde gıda fiyatlarındaki yükselişin ekonomik dengesizlikleri de artırdığına dikkat çekerek, bu soruna öncelik verilmesini istedi.

Abone ol

Dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G20 grubunun maliye bakanları ve merkez bankası başkanları bugün Paris'te bir araya geliyor.

Uluslararası Para Fonu IMF, toplantı öncesinde, gıda fiyatlarındaki yükselişin ekonomik dengesizlikleri de artırdığına dikkat çekerek, bu soruna öncelik verilmesini istedi.

Hafta başında Dünya Bankası da, gıda fiyatlarının "tehlikeli seviyelere" ulaştığını belirtmişti.

Dünya Bankası'na göre, Haziran ayından bu yana 44 milyon kişi daha yoksulluk sınırının altına düştü.

IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, BBC'ye yaptığı açıklamada, G20 ülkelerinin istikrarsızlığı önlemek için çare üretmesi gerektiğini belirterek, "Temel tüketim maddeleri, özellikle de gıda fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle, büyük bir endişe hakim" dedi.

Sosyal patlama tehlikesi

G20 dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, gıda fiyatlarındaki ani yükselişleri ve dalgalanmayı durdurmak için emtia piyasasındaki spekülatörlerin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Kalkınma Hareketi (WDM) öncülüğündeki 100 kadar örgüt de, spekülasyonun tehlikelerine dikkat çeken bir bildiriye imza attı.

WDM'den Julian Oram, "G20 gıda fiyatlarındaki spekülasyonla mücadele ederek, hayat kurtarabilir, kronik açlığı azaltabilir ve iç savaşlarla sosyal patlamaları önleyebilir" dedi.

Dünya Bankası'nın çağrısında da gıda fiyatlarındaki artışın Orta Doğu'daki isyan dalgasının başlıca nedenlerinden biri olduğu vurgulandı.