BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İskender Pala'dan mizah tarifi

Prof. Dr. İskender Pala, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda mizahı anlattı.

Abone ol

Pendik Belediyesi tarafından düzenlenen kültür etkinlikleri çerçevesinde ‘Mizah’ konulu bir söyleşi programına konuk olan Prof. Dr. İskender Pala, “Divan Edebiyatı’nın en eski zamanlarından itibaren komik şiirler ve oyunlar yazılmıştır” dedi.

Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan ve Baki, Nabi ve Şair Eşref gibi divan şairlerinin mizahi şiirlerinden örnekler veren Prof. Dr. Pala, “Bernard Show ‘mizah çok ciddi bir iştir’ demiş. Mizah sadece gülünecek bir şey değil. Aynı zamanda taşı gediğine koyacak bir şeydir. Mizah, insanı insan yapan öğelerin başındadır. Mizah da bir ihtiyaçtır. Gülümseyen bir yüz devamlı sadaka dağıtan bir el gibidir. Divan Edebiyatı’nın en eski zamanlarından itibaren komik şiirler ve oyunlar yazılmıştır” dedi.

MİZAH, TOPLUM AHLAKININ GÖSTERGESİDİR

Mizahın seviyesine de değinen Pala, “Mizah dediğiniz zaman ince manalı söz anlıyoruz. Mizah eğer bayağılık derecesinde ise ondan uzak durun. Yani küfürle mizah olmaz. Birçok dizi ya da film ‘bip bip’ diye geçiyorsa, onların mizahla ilgisi yok. Mizahın asli unsuru nezih olmaktır. Başkalarını aşağılayıcı sözler mizah sınıfından sayılmaz. Mizahın en önemli yanı, toplum ahlakının göstergesi olmaktır. Mizah yapacaksanız, yüzünüzdeki gülümsemeyi eksik etmeyin ki, insanlar sizin şaka yaptığınızı anlasın” şeklinde konuştu.