BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,40
HABER /  GÜNCEL

Biyolojik anneye yeni haklar

Biyolojik anneye çocuğuyla görüşme izni -Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir kadının, evlatlık verdiği kızıyla görüşebilmek için açtığı davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu

Abone ol

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir kadının, evlatlık verdiği kızıyla görüşebilmek için açtığı davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Daire, evlatlığın kendi ailesiyle arasındaki soybağı ilişkisinin evlat edinmeyle ortadan kalkmayacağına, koşulların varlığı halinde küçüğün menfaatine uygun düştüğü ölçüde hakim kararıyla bu ilişkinin yeniden tesis edilebileceğine hükmetti.

Ankara'da evlatlık verdiği kızını görmek isteyen bir kadın, çocuğuyla ilişkisini sürdürebilmek için dava açtı. Ankara 9. Aile Mahkemesi davayı reddetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin gündemine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Daire kararında, davacının kızın öz annesi olduğunu belirtilerek, evlat edinmenin çocukla yeni ailesi arasında soybağı ilişkisi kursa da evlatlığın kendi ailesiyle soybağı ilişkisinin evlat edinmeyle ortadan kalkmayacağı vurgulandı.

DÜZENLİ İLİŞKİ KURABİLİR

Ana ve babasından ayrılmasına karar verilmiş çocuğun kendi yüksek yararına aykırı olmadıkça ana-babasıyla düzenli biçimde kişisel ilişki kurmasının, çocuk için bir hak olduğu anlatılan kararda, çocuklarıyla düzenli şekilde kişisel ilişki kurma hakkına ana ve babanın sahip olduğu belirtildi.

Bu tür kişisel ilişkinin, çocuğun sadece yüksek yararı gerektirdiği takdirde kısıtlanabileceği veya engellenebileceği ifade edilen kararda, şunlar kaydedildi:

''Küçüğün başka aile tarafından evlat edinilmiş olması, gerçek ana ve babanın çocuklarıyla kişisel ilişkisini keser ise de gerçek ailesi ile aralarındaki soybağının bir gereği olarak bu hakkı ilanihaye ortadan kaldırmaz. Koşulların varlığı halinde ve küçüğün menfaatine uygun düştüğü ölçüde hakim kararıyla bu ilişki yeniden tesis edilebilir. Olağanüstü hallerin varlığı halinde çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde kişisel ilişki kurulması isteme hakkı diğer kişilere, özellikle çocuğun hısımlarına da tanınmıştır.''

Mahkemenin talebiyle uzmanlarca düzenlenen sosyal inceleme raporunda, çocuğun gerçek annesini bildiği, annesiyle ilişki kurulmasının gelişimine katkı sağlayacağının bildirildiğine işaret edilen kararda, çocuğun öz annesiyle kişisel ilişkisinin, yüksek yararına aykırı düşeceğine ilişkin ciddi sebep ve olgu bulunmadığının da ortaya konulduğu belirtildi.

Çocuğun annesini bildiğine göre, evlatlıkla ilgili kayıtların gizliliğinden de söz edilemeyeceği vurgulanan kararda, öz anne ile evlatlık verdiği çocuğu arasında uygun sürelerle kişisel ilişki