BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

İrana ılımlı ol mesajı

Moskova'da bir araya gelen Rusya ve Çin İran'a ''nükleer çalışmalarla ilgili konularda daha ılımlı ol'' mesajı verdi.

Abone ol

Dün görüşen iki lider, yayımladıkları ortak bildiride, İran'ın Birleşmiş Milletler kararlarını kabul etmesi halinde, soruna adil bir çözüm bulunabileceğini vurguladı.

Bildiride "İran'ın nükleer teknolojiye sahip olma hakkı bulunduğu" vurgulandı, ancak ülke bu konuda daha olumlu bir tavır izlemeye ve Nükleer Silahların Yayılmasını Engelleme Anlaşması'ndaki yükümlülüklerini yerine getirmeye davet edildi.

Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yeni yaptırımlar öngören paketine destek vermişti.

Pakette İran'ın silah satması kısıtlanıyor, nükleer ve füze programlarında görev alan 28 kişiye seyahat sınırlandırması getiriliyor.

ABD'nin küresel egemenliğine karşı ilişkilerini güçlendirme arayışındaki Putin ve Jintao'nun önemli enerji anlaşmalarına da imza atması bekleniyor. Zira Jintao iki gün daha Rusya'da.

İlişkilerin analizi

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için üçüncü kez başkent Moskova'ya gitti. Sadece bu bile Çin'in Rusya ile ilişkilerine verdiği önemin göstergesi sayılıyor.

Görüşmenin gündem maddelerinden biri de enerjiydi. Devasa bir ekonomisi olan Çin büyümeye devam ediyor. Ancak bunu sürdürmek için enerjiye ihtiyacı var. Gerekli olan petrol ve gaz ise Rusya'nın elinde bol miktarda bulunuyor.

Çin dünyanın bir numaralı petrol tüketicisi, Rusya da iki numaralı ihracatçısı konumunda. Rusya Uzakdoğu'ya bir boru hattı yapmak istiyor. Ancak boru hattının Çin'e mi, Japonya mı gideceği hala belli değil. Çin, burada önceliği alabilmek için ekonomik gücünü devreye sokuyor.

Hu Jintao Moskova'ya 4.5 milyar dolarlık bir ekonomik işbirliği paketiyle gitti. İki ülkenin ticaret hacmini 2010'a kadar 80 milyar dolara çıkarmak istediği biliniyor. Çin ayrıca Rus doğalgazına daha fazla ödemeye de hazır.

Orta Asya'da giderek artan etkisi Çin'in elini güçlendiriyor. Zira, Orta Asya Çin'in alternatif enerji kaynağı. Ancak Rusya da bu bölgede çok etkili.

İşbirliğinin gölgesinde iki ülke arasında bir iktidar savaşı ve rekabet de var. Çin ve Rusya, inişli çıkışlı ilişkilerine karşın birçok uluslararası konuda işbirliği de yapıyor. Bunun başında İran'ın nükleer programı geliyor. Bu nedenle İran, iki liderin görüşmesinde önemli konu başlıklarından biriydi.