BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İran 10 füze denendi

İran, bir hafta süren deniz tatbikatında 10'dan fazla yeni füze denediğini açıkladı.

Abone ol

İran, Basra Körfezi ve Umman Denizi'nde bir hafta süren deniz tatbikatında 10'dan fazla yeni füze denediğini açıkladı. Tatbikatın son gününde, devlet televizyonunun canlı yayınına katılan İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, ''tatbikatın, İran'ın savunma gücünü dünyaya gösterdiğini ve çok başarılı bir şekilde sona erdiğini'' söyledi.

Bir hafta süren tatbikatta, aralarında Hud, Misak-1, Kevser ve Yasin torpidosunun da bulunduğu 10'dan fazla yeni füzeyi denediklerini açıklayan Neccar, test edilen bütün füzelerin tasarım ve yapımının İran Savunma Bakanlığı uzmanlarına ait olduğunun altını çizdi. Neccar, güvenlik açısından bazı yeni silahları denemediklerini, ancak bunları ileride kamuoyuna açıklayacaklarını da belirtti.

Tatbikatta hiçbir kaza ve olumsuz olayın meydana gelmediğine işaret eden Neccar, ''Tatbikattaki hedeflerimize yüzde yüz ulaştık'' dedi.
İslam devriminden önce savunma silahları konusunda dışa bağımlı olduklarını anımsatan Neccar, ''Ama bugün hava, deniz, kara teçhizatı konusundaki bütün ihtiyaçlarımızı kendimiz üretebiliyoruz. Bu nedenle bu konuda bize yaptırımın hiçbir anlamı yok'' diye konuştu. ''Bugün İran Silahlı Kuvvetleri tamamen hazırdır'' diyen Neccar, ''tatbikatın dünya ve bölge ülkeleri için mesajının barış ve huzur, düşmanlar için mesajınınsa direniş olduğunu, bütün bölge ülkelerinin güvenliğini kendi güvenlikleri olarak gördüklerini'' kaydetti.
Tatbikat, Savunma Bakanı Neccar ve üst düzey komutanların katıldığı resmi geçit töreniyle sona erdi.

İran, 17 binden fazla asker ve 500 geminin katılımıyla Basra Körfezi ve Umman Denizi'nde, geçen cuma gününden beri süren deniz tatbikatında, radara yakalanmayan ve savaş başlığı taşıyan Fecr-3, büyük savaş gemileri ve denizaltıları vurma kapasitesine sahip, yüksek hızdaki bir sualtı füzesi ile karadan denize fırlatılan orta menzilli Misak-1 ve Kevser füzelerinin yanı sıra radara yakalanmadığı iddia edilen bir ''uçan botu'' başarıyla denediğini açıklamıştı.