BIST 10.075
DOLAR 32,36
EURO 34,67
ALTIN 2.416,42
HABER /  DÜNYA

Irak işgalinin perde arkası

ABD'de emekli general ile bir muhabirin Irak işgalini konu alan kitap piyasaya çıktı.

Abone ol

ABD'de Amerikalı emekli general Bernard Trainor ile New York Times gazetesi savunma muhabiri Michael Gordon'ın imzasını taşıyan ve Irak işgalini konu alan yeni bir kitap piyasaya çıktı.

''COBRA II: The Inside Story of the Invasion and Occupation of Iraq'' (COBRA II: Irak'ın İstilası ve İşgalinin Gizli Hikayesi) adını taşıyan kitapta, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile Amerikan Merkez Komutanlığı'nın (Centcom) başında Irak savaşını yöneten general Tommy Franks, yapılan hatalardan sorumlu tutularak ağır eleştirilere maruz bırakılıyor.

Kitabın yazarları, ''Irak savaşına hazırlıklarda Rumsfeld ve Franks'ın büyük etkinliği vardı, Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin ise işgal sonrası plana ilişkin Savunma Bakanlığı'nın iyimserliğine karşı denge sağlayacak gücü vardı, ama Başkan Yardımcısı, Rumsfeld'in beklentilerinin gerçekliğini tartışmaya açmadı'' görüşünü ifade ediyorlar.

Her iki yetkilinin de direniş risklerini öngöremediğini belirten yazarlar, ''İşgalin ilk günlerinden itibaren, gerilla taktiklerine ve gelecek direnişe ilişkin izler vardı, ama bunlar Washington'da ve Merkez Komutanlığı'nda üst düzeylerdekiler tarafından inkar edildi'' görüşünü savunuyorlar.

Rumsfeld ve Franks'ın, ''düşmanı'' anlamadıkları gibi, Irak'taki siyasi iktidarın yapısını da anlamadıklarını belirten yazarlar, ''Rumsfeld ve Franks, Bağdat'ın düşmesiyle zaferin geleceğine inanmıştı. Rumsfeld planının geçerliliğine çok güveniyordu. Bağdat'ın düşmesinden bir hafta sonra Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı ve Centcom, birliklerin geri çekilmesine yoğunlaşmış ve yeni tehditlere karşı gelebilmek için yararlı olanakları kullanmak yerine bu birliklerin daha az etkin yabancı birliklerle değiştirilmesine odaklanmıştı'' tespitine yer veriyorlar.

Bernard Trainor ve Michael Gordon'un, kitabı yazarken yaptıkları araştırma sırasında hala gizli sayılan belgelere ulaştıkları ve bölgedeki Amerikalı askeri yetkililerle konuştukları belirtiliyor.