BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,39
HABER /  DÜNYA

Başörtüsü serbest olsun

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk, türban yasağının kalkmasından yana.

Abone ol

Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Lagendijk, üniversitelerde türban takılmasından yana olduğunu açıkladı ve AKP'nin gizli ajandasından bahsetti.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Türkiye’de üniversitelerde türban takılmasından yana olduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu Din ve Siyaset Ayırımı Çalışma Grubu tarafından, ‘Türkiye’de Laiklik’ panelinde konuşan Lagendijk, Türkiye’de devletin din üzerindeki baskısının sürdüğünü öne sürdü. AKP’nin ‘politik İslam’da’ kökleri bulunduğunu ileri süren Lagendijk, şöyle devam etti:

“Ordu Erbakan yönetiminden rahatsız olunca parti kapatıldı. O partinin genç üyeleri AKP’yi kurdu. Görünüşte daha çok din özgürlüğü geldi. Ama devletin din üzerindeki baskısı devam ediyor. Pek çok uzmana göre AKP’nin her ne kadar modern gözükse de gizli ajandası olduğu düşünülüyor. AKP hükümetiyle daha çok laiklik, daha çok din özgürlüğü olacak. Bunların ikisi birbirini engellemez.”

"Üniversitelerde Serbest Olmalı Ama"

Üniversitelerde başörtüsü takılmasına sıcak baktığını belirten Lagendijk, “Ama kamu kuruluşları ve ilkokullarda değil. Türkiye’de dinsel azınlığa niye daha fazla hak ve özgürlük verilmiyor?” dedi. AB’nin hiçbir ülkeye dayatma yapamayacağını belirten Lagendijk, “Polonya’nın değerleri Avrupa Birliği değerleri haline geldi. Türkiye’nin de üyeliğiyle AB’de Türk değerleri söz konusu olacak.” diye konuştu.

Lagendijk, Avrupa’nın azınlıklar konusunda Türkiye’ye daha fazla demokrasi ve özgürlüklerin genişletilmesi baskısı yaparken, din üzerindeki kısıtlamaları desteklemesini ‘çifte standart’ olarak nitelendirdi. Panele Sophia in’t Veld, Arı Hareketi kurucu üyesi Hollanda temsilcisi Yakut Mellema Eyüboğlu, Alman Erfurt Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi’nden Mark Bodenstein de katıldı.