BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternete sansür mü geliyor?

AK Parti'nin yeni torba yasaya yerleştirdiği düzenlemeyle internete büyük sansür geleceği iddia ediliyor. İddialara AK Parti Milletvekili Necdet Ünüvar cevap verdi.

Abone ol

HATİCE KÜBRA KOCAOĞLU
İNTERNETHABER- AK Parti'nin yeni torba yasaya koyduğu internet yasası alt komisyondan geçti ama eleştirilerin hedefi olmaktan kurtulamadı. İnternete büyük sansür getireceği iddia edilen yasanın kabul edilmesi halinde artık internet siteleri mahkeme kararıyla değil TİB Başkanı ya da Ulaştırma Bakanı'nın kararıyla kapatılabilecek.

AK Parti Milletvekili ve Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu eski Başkanı Necdet Ünüvar internet yasasıyla ilgili eleştirileri İnternethaber'e değerlendirdi. 

SANSÜR DEĞİL CAYDIRICILIK

İnternet malesef, kanunları çok muğlak, alanı çok belirsiz bir platform gibi. Gazetede bir durum olduğunda tekzip edebiliyorsunuz, internette de bu imkan var.  Ama bazen internette sizin kişilik haklarınızı ihlal eden bir haber çıktığı zaman onun düzeltilmesi münkün olamayabiliyor. Bu yasayla kişi hak ihlallerinin hem giderilmesi hem bunun önleyici olması açısından bir tedbir.

Her kanunun para cezası veya adli ceza anlamında müeyyide getiren hükümleri vardır. Kanun yapıcılar bunu ceza vermek adına değil önleyici olması adına yaparlar. Kişi herhangi bir şeyi yazarken "ben bunu yaparken böyle bir müeyyideyle karşı karşıya kalırım, dolayısıyla ben bunu yapmayayım" diyerek önleyici olması maksadıyla yapılır. Yoksa ceza vermek yürütme organının da hoşuna giden bir şey değildir. Aslolan caydırıcılıktır. Bu anlamda bir çerçeve çizmiş oluyoruz bu teklifle ilgili olarak.
 

YENİ YASAYLA GELEN DEĞİŞİKLİKLER NELER?

* BMO'nun açıklamasına göre yasanın getireceği değişiklikler şunlar:
Engelleme öncesi, "Uyar-Kaldır" mekanizmasının işletilmesi öne çıkarılıyor.
Erişim Sağlayacıları Birliği kurularak, TİB ve mahkeme kararlarının bu birlik üzerinden uygulanması öngörülüyor.
DNS tabanlı engellemenin yanı sıra, URL ve IP tabanlı engelleme ile engelleme yöntemleri genişletiliyor.
TİB Başkanı veya ilgili Bakan'ın talimatıyla erişim engelleme mümkün hale getiriliyor.
* Yer sağlayıcılara yönelik hapis cezası para cezasına dönüştürülüyor.
* İnternet trafik bilgisinin zorunlu tutulma süresi 6 aydan 1 yıla çıkarılıyor.
* Hukuki karar süreçlerinin daha çabuk sonuçlandırılması hedefleniyor.