BIST 9.954
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.433,22
HABER /  GÜNCEL

İngiltere: Suriye'ye saldırı BM olmadan da yasal

İngiltere hükümeti, Suriye rejimine karşı Birleşmiş Milletler kararı olmadan da saldırılar düzenlemesinin yasal olduğuna hükmetti.

Abone ol

İngiltere hükümeti, Birleşmiş Milletler'in desteği olmadan Suriye rejimine karşı saldırılar düzenlemesinin yasal olduğuna hükmetti.

Hükümetin kendi hukuki değerlendirmesine göre, Rusya ve Çin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye saldırıyı veto etse de saldırı 'insani müdahale' temelinde meşru.

Suriye yönetimi, 21 Ağustos'ta başkent Şam yakınlarında düzenlenen ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açtığı belirtilen saldırıdan muhalif güçleri sorumlu tutuyor.

Ancak İngiltere Başbakanı David Cameron, istihbarat servislerinin verdiği bilgiler ve katliama dair Youtube'a yüklenen görüntülerde, Esad rejiminin sorumluluğunu ortaya koyan 'inandırıcı' deliler olduğuna inandığını söyledi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Eski Başsavcı Dominic Grieve'den alınan hukuki değerlendirmeye göre, gelecekte kimyasal silah saldırılarını caydırabilecek sınırlı bir müdahalenin uluslararası hukuka uygun olacağı belirtildi.

İngiltere Parlamentosu'nda önümüzdeki saatlerde Suriye'ye müdahale konusunun ele alınacağı bir oturum yapılacak.

İşçi Partisi karşı oy verecek

Oturumda, prensipte askeri müdahaleyi öngören bir önerge oylanacak.

Ancak muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband milletvekillerinin 'yapay bir takvime' bağlı olarak karar vermemeleri gerektiğini söyledi.

İşçi Partisi'nin bugünkü oylamada, karşı oy vermesi bekleniyor.

İngiliz milletvekilleri, gelecek hafta Suriye'ye saldırma yetkisi veren bir önergeyi oylayacak.