BIST 10.115
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.410,93
HABER /  DÜNYA

Darbe mağduru kişi AİHM’ye başvurdu

Elbistan ilçesine bağlı Küçükyapalak köyünde yaşadığı sırada 12 Eylül 1980 darbesinde gözaltına alınan Duman Bal, işkencecilerin cezalandırı...

Abone ol

Elbistan ilçesine bağlı Küçükyapalak köyünde yaşadığı sırada 12 Eylül 1980 darbesinde gözaltına alınan Duman Bal, işkencecilerin cezalandırılması ve haklarının iadesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
12 Eylül darbesinde 97 gün gözaltına alındığını, daha sonra 10 ay cezaevinde kaldığını belirten 55 yaşındaki Duman Bal, yaşadıkları sonrası memleketinden göç etmek zorunda kaldığını söyledi.
Darbe sırasında termik santralinde kadrolu işçi olarak çalıştığını kaydeden Bal, “Darbe sırasında gerekçesiz olarak gözaltına alındım. 97 gün sorgulandım. Bu süre zarfında büyük sıkıntılar, işkenceler çektim. Daha sonra askeri cezaevine sevk edildim. 10 ay cezaevinde kaldım. Sonra suçsuz olduğum anlaşıldı ve beraat ettim. Özgürlüğüme kavuştum ama sivil hayatta üzerimdeki baskı bitmedi. İşten atıldım. Bunun üzerine Mersin’e taşındım. 20 yıl süreyle Mersin’de kaldım. Seyyar satıcılık yaparak geçimimi sağlıyorum. Ailemle birlikte tekrar memleketime dönme kararı aldık. 12 Eylül’de yaşadığım sorunlar ve uğradığım haksızlık her zaman içime dert oldu. Böylece 3 Mayıs 2012 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne müracaat ettim. Benim suçum neydi? Bunu bana açıklasınlar. Mahkeme süreci devam ediyor. İşkencecilerin cezalandırılması ve gasp edilen haklarımın iadesini istiyorum. Adalet istiyorum” dedi.
(İHA)