BIST 10.260
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.404,61
HABER /  GÜNCEL

İngiltere, eski başbakan Thatcher'i uğurladı

İngiltere'nin eski başbakanlarından Margaret Thatcher için düzenlenen askeri törene Kraliçe ve eski başbakanların yanısıra çok sayıda yabancı konuk katıldı.

Abone ol

8 Nisan'da hayatını kaybeden İngiltere'nin eski başbakanlarından Margaret Thatcher için bir askeri tören düzenlendi.

St Paul's Katedrali'nde düzenlenen törene Thatcher ailesinin yanısıra İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Prens Philip ile hayattaki 11 eski İngiltere başbakanı ile çok sayıda siyasetçi ve 2000 bin civarında yabancı konuk katıldı.

Törene Thatcher'in başbakanlığı döneminde Falkland adaları nedeniyle savaştığı Arjantin'in lideri Cristina Fernández de Kirchner davet edilmedi. Yerine davet edilen Arjantin'in Londra Büyükelçisi ise törene katılmadı.

Tören, Thatcher'in naaşının askeri bir katafalka konularak parlamentodan St Paul'e götürülmesiyle başladı.

Başbakan David Cameron, törenin önde gelen bir lidere yakışan bir anma olduğunu söyledi.

4 bin polisin katılımıyla büyük güvenlik önlemleri alınırken, kortejin geçisi sırasında güzergâh boyunca sıralanan çok sayıda Thatcher yandaşı eski başbakanı alkışlarla uğurladı.

İngiltere siyasetinin tartışmalı isimlerinden biri olan Thatcher'i protesto eylemleri de düzenlenirken, tahmin edildiği gibi büyük bir protesto gösterisi yapılmadı.

Thatcher'ın Birleşik Krallık bayrağına sarılı tabutunun üzerine ailesi adına hazırlanan ''Sevgili anne, herzaman kalbimizdesin'' yazılı beyaz bir çiçek demeti yerleştirilirken, tabutun bulunduğu top arabası altı siyah at tarafından çekildi.

1979-1990 yılları arasında İngiltere'de başbakanlık görevini yürüten Thatcher, hem ülke içinde hem de dışında tartışılan bir siyasetçiydi.

Ölümü, Thatcher'in mirasının yeniden tartışılmasına ve eski başbakanın politikalarına tepki gösterenlerin protestolarını sokağa dökmelerine de nede oldu.

Tehdit veya hakaret içeren ifadeler kullanan, ya da bu tür davranışlarda bulunanları gözaltına alma yetkisine sahip olan Londra emniyeti yapılan açıklamada, ''saygı gösterilmesini sağlamanın polisin işi olmadığının'' altı çizildi.

Akşam saatlerinde İskoçya'nın Glasgow kentinde "Thatcher'ın politikaları yüzünden yoksulluk ve umarsızlığa düşen kitlelerin anılması amacıyla" bir miting düzenleniyor.

Thatcher, başbakanlığı döneminde halk arasında yaygın olarak "kelle vergisi" diye anılan belediye vergisini ilk olarak İskoçya'da uygulamıştı.

Mitingi düzenleyenlerden Ken Ross, toplantıda söz alacak kişilerin Thatcher döneminde büyük çöküntü ve sıkıntılar yaşamış olan sanayi kollarını ve toplulukları temsil edeceğini kaydetti.

Thatcher'in cenaze töreni de tartışma konusu oldu. Özellikle cenaze töreninin yaklaşık 10 milyon sterlini aşan maliyetine karşı çıkanlar Thatcher'in icraatının 3 milyon kişiyi işsiz bıraktığı ve bugünkü ekonomik krizin temellerini attığı görüşünde.

Diğer bir grup kemer sıkma önlemlerinin uygulandığı bir dönemde bu denli büyük bir masrafın yapılmasına karşı.

Görkemli bir tören talep edenler ise, Thatcher'in ülkeye özgürlük ve refah getirdiğini savunuyor.