BIST 9.671
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.495,27
HABER /  DÜNYA

IMF, 'ikiz şok yaşandı' gerekçesiyle Ermenistan’a finansman sağlayacak

ERMENİSTAN ekonomisinin koronavirüs pandemisi ve Dağlık Karabağ'daki çatışmalar nedeniyle iki şok birden yaşadığını belirten Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkeye 36,7 milyon dolarlık finansman sağlayacağını açıkladı.

Abone ol

Stand-By anlaşması kapsamında 2 Eylül-16 Kasım tarihleri arasındaki gözden geçirme süreci tamamlanırken, IMF İcra Kurulu'nun da yakın zamanda resmi onayı vermesi bekleniyor.

IMF'den yapılan açıklamada, koronavirüs pandemisi ve savaşın Ermenistan ekonomisini olumsuz etkilediği, IMF'nin göndereceği desteğin acil tıbbi ve sosyo-ekonomik ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca, söz konusu finansman desteğinin, ülkede daha güçlü ve kapsayıcı büyüme için gerekli reformların tamamlanmasında da kullanılacağı ifade edildi.

"İkiz şok yaşandı"

Ermenistan'da gözden geçirme sürecinde görevli IMF ekibinin şefi Nathan Porter, pandemiye ek olarak 1990'ların ilk yarısı sonrasındaki en kötü askeri çatışmaların yaşandığını, iki şokla birden karşı karşıya kalan ve çok sert etkilenen Ermenistan ekonomisinin bu yıl küçüleceğini belirtti.

İkiz şok nedeniyle ülke içinde talep ve arzda bozulmalar yaşandığını, ihracat ve turizm gelirleri ile işçi dövizleri ve sermaye girişlerindeki sert düşüşün bu bozulmayı artırdığını belirten Porter, Ermenistan ekonomisinin 2020'de yüzde 7 küçülmesini beklediklerini söyledi.

Bütçe açığı milli gelirin yüzde 7’sini aşacak

Toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin yüksek ve 2021'de büyüme beklentisinin ılımlı olduğunu belirten IMF temsilcisi, dış gelişmeler, belirsiz ekonomik ve siyasi ortam, bölgesel gerilimler ve pandeminin yoğunluğu ve süresinin, yakın dönemde ekonomi üzerinde aşağı yönlü riskler yarattığını vurguladı.

Gelirlerdeki düşüşün yanı sıra sağlık ve askeri alandaki harcamaların artması nedeniyle bütçe açığının milli gelire oranının 2020'de yüzde 7'ye yükselmesini beklediklerini belirten Porter, kamu borcunun milli gelire oranının da 2020'de yüzde 60'a, 2021'de yüzde 69'a ulaşmasını öngördüklerini açıkladı.

Ermenistan’da Nikol Paşinyan yönetimi, Azerbaycan ile savaşta ağır bir yenilgi almış ve Dağlık Karabağ’da işgal ettiği bölgelerin büyük kısmından çekilmeyi kabul eden bir anlaşmaya imza atmıştı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Ermeniler, Dağlık Karabağ'daki çatışmalar sonrası ne düşünüyor? Çok konuşulacak anket
Foto Galeri Ermeniler, Dağlık Karabağ'daki çatışmalar sonrası ne düşünüyor? Çok konuşulacak anket Galeriye Gözat