BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.394,85
HABER /  GÜNCEL

İlkel Avrupalının korkunç yüzü

Bir araştırma, tarih öncesi Avrupalıların nasıl insanlar olduğunu ortaya koydu..

Abone ol

Yeni bir araştırmaya göre, tarih öncesi Avrupa’daki topluluklar insan kurban ediyorlardı. Son yapılan kazılar, kurbanların bulunduğu toplu mezarların sanılandan daha yaygın olduğunu ortaya çıkardı.

YAYGIN BİR RİTÜEL

“Current Anthropology”nin son sayısında açıklamalarda bulunan araştırmacıFormicola, “Bu son kalıntılar, insan kurban etmenin bu eski topluluklarda yaygın bir ritüel olabileceğini düşündürüyor” dedi.

Formicola’ya göre, Avrupa’da geç dönem Yontma Taş Devri’nde yaşamış olan avcı-toplayıcı gruplar ölülerini; bilim adamlarına, yaşamları ve inançları ile ilgili pek çok ipucu sağlayabilecek boncuklar ve süsler ile birlikte gömüyorlardı.

İki kişi veya daha fazla bireyden oluşan toplu mezarlar ise genellikle bir kaza veya hastalık sonucu beraber yaşamını yitiren insanlar için kullanılıyordu. Ancak son yapılan kazılar, toplu mezarların sanılandan daha yaygın olduğunu ve kendilerine has özellikler gösterdiğini ortaya çıkardı.

KURBAN ETMEDEN ÖNCE HAZIRLIYORLARDI

Çek Cumhuriyeti’nin Moravian bölgesinde bulunan üç genç insanın gömüldüğü bir toplu mezar farklı özellikler gösteriyordu. Kalıntılardan ortada olanda kalça çıkığı gözlemleniyordu ve sıradışı bir şekilde mezara yerleştirilmişlerdi. Kalıntılardan bir tanesinin suratı yere dönüktü. Bir diğeri ellerini ortada bulunan iskeletin kasık bölgesine doğru uzatmıştı.

AZTEK, MAYA VE MISIR’DAN SONRA...

Geç Yontma Taş Avrupa’sında insan kurbanların yaygınlıkları daha önce bilinmiyordu. Bu devirden çok sonraları, Aztek, Maya, Mısır gibi daha karmaşık ve gelişkin uygarlıklarda ise insan kurban etmenin oldukça yaygın olduğu biliniyor.

Bu yeni bulgular avcı-toplayıcı toplulukların yaşamlarının sanıldığından daha karmaşık özellikler gösterebildiğini düşündürüyor.

NTV