BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,76
HABER /  POLİTİKA

İdris Bal başka partiye geçecek mi?

AK Parti'den istifa eden İdris Bal, başka partilerden teklif aldığını belirterek, "Başka partiye geçme niyetim yok" dedi.

Abone ol

Kütahya Milletvekili İdris Bal, AK Parti'den istifa ettiğine dair dilekçesini TBMM’ye sunduktan sonra basın toplantısı düzenledi.

Bal, AK Parti'den kesin ihracı istemiyle tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edilmesinden sonra destek mesajları aldığını ifade ederek, gösterilen duyarlılığa teşekkür etti.

Parti disiplin kuruluna sevk edilmesinin gerekçesi olarak gerçek dışı ve partiyi küçük düşürücü beyanlarda bulunduğundan bahsedildiğini anlatan Bal, "Ne çözüm süreci ne Gezi olayları ne Mısır ile ilişkiler ne de dershanelerle ilgili söylediklerimden pişmanım. Noktası virgülüne kadar söylediklerimin arkasındayım. Tarih kimin haklı olduğunu gösterecek" dedi.

Bu konularda söylediklerinin "bir bir çıktığını" savunan Bal, "Bu arkadaşınız size, 'boynunuzda akrep var, onu atın, kurtulun' diyor. Sizi sevdiği için söylüyor. Düşman olsa söylemez. Bunun karşılığı kesin ihraç istemiyle disipline yollanmak" ifadesini kullandı.

Gerçek demokratlığın güçlü olduktan sonra ortaya konulan tavırla ortaya çıkacağını dile getiren Bal, "Benim ülkeme lazım olan, lider partileri değil, kurumsallaşmış partilerdir. Kişilerle kaim olan daim olamaz" diye konuştu.

Bal, milletvekilliği karşılığında itaat etmelerinin istendiğini öne sürerek, "Hakaretvari üzücü telefonlar geldi en üstten alta doğru. İsim vermek istemiyorum. Tabiri caizse ikna odalarına çekildik" iddiasında bulundu.

Artık bağımsız milletvekili olduğunu ifade eden Bal, AK Parti'nin her politikasını eleştirmeyeceğini, "Doğruya doğru, eğriye eğri" diyeceğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bal, AK Parti'de kendisi gibi düşünen kaç milletvekili olduğunun sorulması üzerine, konuştuğu kişilerin kendisine "haklısın" dediğini, bazılarının da "ama..." diye devam ettiğini belirtti. Bal, "İfade edilmeyen düşünce düşünce değildir. Tüm milletvekili arkadaşlarımı cesur olmaya, dürüst olmaya davet ediyorum ama itaatsizliğe değil" diye konuştu.

Bal, gelecek genel seçimde bağımsız aday olmayı düşünüp düşünmediği sorusuna, "Bir hırsım yok. Siyasetin sadece parlamentoda yapıldığına inanmıyorum. Halkım istemedikçe ceketimi çıkarıp gitmem" cevabını verdi.

İdris Bal, başka bir soru üzerine, istifa etmeden önce AK Parti'den kimseyle görüşmediğini kaydederek, "Beni çalışmalarımdan dolayı, gayretlerimden dolayı beni tedbirli bir şekilde disipline yolluyorlarsa, ancak özür beklerdim. Baktım özür gelmedi, ben de bana yakışanı yaptım" dedi.

Siyasi parti kurma düşüncesi olmadığını belirten Bal, ülkenin kurumsallaşmaya ihtiyacı olduğunu yineledi.

Bal, başka bir soru üzerine, istifa kararı aldıktan sonra perde arkasında diğer siyasi partilerden davet aldığını, ancak bunu "mahrem" olduğu için açıklayamayacağını söyledi. İdris Bal, başka bir siyasi partiye geçme niyeti olmadığını da kaydetti.

Bal'ın istifasından sonra parlamentodaki sandalye dağılımı şöyle oldu:

MECLİS'TEKİ DAĞILIM
AK Parti: 326
CHP: 134
MHP: 52
BDP: 26
BAĞIMSIZ: 6
HDP: 4
TOPLAM: 548