BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.501,34
HABER /  SAĞLIK

İdrar Kaçırma Probleminin En Bilinen Nedenleri

Prof. Dr. Fuat Demirci bayanlarda idrar kaçırma problemleri ve nedenleri hakkında bilgi verdi.

Abone ol

İdrar Kaçırma Probleminin En Bilinen Nedenleri

Prof. Dr. Fuat Demirci bayanlarda idrar kaçırma problemleri ve nedenleri hakkında bilgi verdi.

Bayanlarda sıklıkla görülen ve yaşam kalitesini azaltan idrarı kaçırma durumunun çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri ise, gebelik, zor doğumlar, sinir sistemi ile ilgili problemler, unutkanlık olarak bilinen Alzheimer hastalığı, omuriliğindeki çeşitli problemler, şeker hastalığı ve yaşlılık olmaktadır. Görüldüğü gibi oldukça geniş bir tanı aralığına sahip olan idrar kaçırma problemi, her açıdan araştırmalı ve problemin giderilmesi için öncelikle probleme sebep olan durum ortadan kaldırılmalıdır. Sinir sistemi ve şeker hastalığı ile ilgili problemlerden ziyade idrar kaçırma problemine genellikle, pelvik kaslarının zayıflaması ve hasar görmesi neden olmaktadır. bu sebeple, bu problemden şikayet eden hastalarda öncelikle,  pelvik kaslarının zayıflamış olmasından şüphe edilmektedir.  "İdrar Kaçırma Nedir?" başlıklı yazımda idrar kaçırma hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştım.

Pelvik kaslarını zayıflatan etkiler

Pelvik kaslarının zayıflamasının en büyük nedeni, idrara sıkışma ya da gebelikte zor doğum gibi durumlar olmaktadır. Hamile bayanların rahimlerindeki genişlik ve ağırlık idrar torbasına baskı yaptığından ve bu baskı sürekli olduğundan, istemsiz bir şekilde idrar kaçırması söz konusu olabilmektedir. Tüm hamile bayanlarda aynı durum söz konusu olmasa da gebeliğin bu problem üzerinde tetikleyici etki yaptığı da bilinmektedir. Ek olarak hamileliğinde böyle bir sorun ile karşılaşmamış olan bir bayanın geçirdiği zor doğum sonrasında aniden bu problemi yaşamaya başlaması da söz konusu olabilmektedir.  Sezaryen ile yapılan doğumların yanı sıra özellikle normal doğumlarda pelvik tabanın zarar görmesi söz konusu olabilmekte ve doğan bebek iri bir bebek ise böyle bir durum ile karşı karşıya kalmak oldukça doğal olmaktadır. Bunun yanı sıra fazla sayıda doğum yapmış bayanlarda idrar torbası kaslarının gevşemesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

İdrar kaçırma tipleri

İdrar kaçırma probleminin sebepleri araştırılırken, bu problem kendi arasında farklı tiplere ayrılmakta böylece tanıda daha kesin bir sonuca varabilmek mümkün olmaktadır.  İdrar kaçırma tipleri, stres tipi ve urge tipi olarak ikiye ayrılmaktadır. Stres tipi idrar kaçırmada, bayanın öksürdüğünde ya da koltuktan kalkarken istemsiz bir şekilde idrarını kaçırması söz konusu olmakta ve bu durum da tamamen idrar torbası kaslarının zayıflamış ya da hasar görmüş olmasından kaynaklanmaktadır. Urge tipinde ise, çok sık idrara çıkma ya da tuvalete yetişemem gibi durumlar söz konusudur. Bu durumda, daha ayrıntılı incelemeler yapılması gerekmekte ve sık idrara çıkmaya neden olan sorunların araştırılması söz konusu olmaktadır. Görüldüğü gibi, idrar kaçırma probleminin öncelikle tipinin belirlenmesi, tanı koyma yolunda atılan en önemi durum olmaktadır. Elbette ki bu tipin belirlenmesi sadece testler ve tahliller ile değil hasta ve doktorun bire bir konuşmaları ile de mümkün olabilmektedir. Hastanın problemi ne şekilde yaşadığını anlatması tanı açısından oldukça belirleyici olmaktadır.

İdrar kaçırma probleminde uygulanan tedavi seçenekleri

Tanı koyulduktan sonra ise tedavi aşamasına geçilmektedir. İdrar tutamama problemi için kesin bir çözüm sunan ameliyat yöntemi her hasta için şart olmamaktadır. Problemin kaynağına göre hastaya ameliyat yapılıp yapılmayacağına karar verilmektedir. Ameliyat yöntemine alternatif olarak sunulan çeşitli yöntemler de bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri ise, pelvis kaslarını güçlendirmeye yönelik yapılan egzersizler, ilaç tedavisi, söz konusu bölgeye krem uygulaması olmaktadır. Krem uygulaması idrar kaçırmaya neden olan bölgede kan dolaşımını artırarak bu bölgedeki kasların daha sıkı kalmasını sağlamaktadır. Elbette ki bu yöntemin kesin ve kalıcı bir yöntem olduğu söylenememektedir. Kegel egzersizleri olarak bilinen egzersizlerin ise diğer yönteme göre daha etkili olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilmektedir.  Cerrahi operasyon yani ameliyat uygulaması ise, hastanın çok fazla rahatsız olduğu durumlarda uygulanmakta olup bu ameliyat kolay ve sonuca çabuk ulaşan bir ameliyattır.