BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.409,74
HABER /  DÜNYA

Saddam'ın heykelini yıkan Caburi pişman

Saddam'ın heykelini yıkan Caburi pişman olduğunu dile getirdi

Abone ol

ABD Başkanı George W. Bush için, Kadum el Caburi’nin Saddam'ın heykelini yıktığı an zaferin simgesiydi.

Iraklı birinin o heykeli yıkması ülkeye getirilen "özgürlüğün" ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu kanıtlıyordu. Kadum el Caburi'nin o devasa heykeli yıktığı an Irak'a yapılan müdahaleyi meşrulaştırıyordu.

10 YIL SONRA GELEN PİŞMANLIK

Balyoz darbeleri bir diktatörün yıkılışını haykırdığı gibi aynı anda onlarca yeni diktatörün de ayak seslerini simgeliyordu. Şimdi yıl 2013, Saddam Hüseyin'in kendisine özel yaptırdığı heykelinin devrilişinin üzerinden 10 yıl geçti. Aradan geçen bu zaman balyoz darbeleriyle dünyaya haykıran Kadum el Caburi'yi pişman etmiş görünüyor...

"5 YIL BOYUNCA O HEYKELİ DEVİRMEYİ HAYAL ETTİM"

52 yaşındaki el Caburi, İngiliz Observer gazetesine, “Saddam’dan nefret ederdim” diye konuştu: “Beş yıl boyunca o heykeli devirmeyi diledim. Ama sonrasında olan bitenler büyük bir hayal kırıklığı oldu. O zamanlar sadece bir diktatörümüz vardı, şimdi yüzlercesi var. Hiçbir şey iyiye gitmedi.”

"TEK DERDİM REJİMİN BANA YAPTIKLARININ İNTİKAMINI ALMAKTI"

Saddam döneminde 11 yılını Ebu Gureyb Hapishanesi’nde geçiren El Caburi unutamadığı o anları şöyle anlatıyor: “Ben burada dükkanımda kendi kendime oturuyordum. Öğlene doğruydu. Amerikalıların şehir dışında olduğunu duydum, balyozumu alıp Firdevs Meydanı’na gittim. Aklımda heykeli yıkmak vardı ve bunu yaptım. Meydanda gizli polis ve Saddam’ın fedaileri vardı. Onlar da ne yaptığımı izliyorlardı ama ateş etmeleri ihtimaline karşı etrafımı sarmışlardı. Amerikalılar 45 dakika sonra geldi. Komutan yardıma ihtiyacım olup olmadığını sordu ve heykeli devirdi. Önce sadece ben vardım. Sonra 30 kişi olduk, sonra 300, en sonunda meydanda binlerce kişi vardı. Benim tek derdim rejimin bana yaptıklarının, hapiste geçirdiğim yılların intikamını almaktı.

"HAYATIMIZ GÜVENCEDEYDİ"

En azından güvenlik vardı El Caburi’nin pişmanlıkları ise iki yıl sonra başlamış: “Saddam döneminde güvenlik vardı. Yolsuzluk vardı ama böylesi yoktu. Hayatlarımız güvencedeydi. Elektrik, gaz gibi temel ihtiyaçlar çok daha ucuzdu. İki yıl geçti ve ben ilerleme göremedim. Sonra cinayetler, hırsızlıklar ve mezhep şiddeti başladı. Amerikalılar başlattı, sonra politikacılarla birlikte ülkeyi yerle bir ettiler. Hiçbir şey değişmedi” diyor.