BIST 9.891
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.460,00
HABER /  EKONOMİ

Bu para gelirse Türkiye uçar

Arap ülkelerindeki istikrarsızlık, sermayenin Türkiye'ye akmasını sağlayabilir.

Abone ol

Albaraka Bankacılık Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Mutasım Hadr Mahmassani, ''Arap ülkelerinde yaşanan istikrar sorunu, 'ürkek' olarak nitelenen sermayenin kentsel, endüstriyel, tarımsal anlamda gelişme gösteren Türkiye'ye akmasını sağlayabilir'' dedi.

Mahmassani, İslami Bankacılığın önündeki engellerin, kanunların düzenlenmesi ve fetvaların birleştirilmesi ile aşılabileceğini de belirtti.

Mahmassani, İslami bankaların Körfez ülkelerinde büyük ilerleme kaydettiğini ifade ederek, Lübnan ve Kuzey Afrika'da ise hala bir takım çekincelerin olduğunu söyledi. İslami bankacılığa yönelik çekinceyi mevcut kültürel yapıyla ilişkilendiren Mahmassani, bu çekinceyi ortadan kaldırmak ve sistemin avantajlarını tanıtmak için daha çok zamana ve desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İslami bankacılığın geçmişinin diğerleri gibi çok eskilere dayanmadığını dile getiren Mahmassani, ''Yalnızca 40 yıllık bir geçmişe sahip. Daha önünde katetmesi gereken uzun bir yol var'' diye konuştu. İslami bankacılık hususunda verilen fetvalara dikkati çeken Mahmassani, şunları kaydetti:

''Konuya ilişkin verilen farklı fetvaları, görüş birliği ve icma yoluyla aşabiliriz. Çünkü, İslami bankacılık genel olarak bir çok ülkenin ekonomisinin ihtiyaç duyduğu bir sistem. Mali krizlerde de bunu net bir şekilde gördük. Ekonomik canlanma ve büyümeye katkı sağlayan İslami bankacılık, alan değil veren bir mekanizmaya sahip.

Birçok Arap ülkesinde Türkiye'de yatırım yapmaya yetecek sermaye bulunuyor. Arap ülkelerinde yaşanan istikrar sorunu, 'ürkek' olarak nitelenen sermayenin, kentsel, endüstriyel, tarımsal anlamda gelişme gösteren Türkiye'ye akmasını sağlayabilir. Bunun başlıca etkenlerinden biri de, Türkiye ile Arap ülkelerinin bölgesel, dini ve kültürel ilişkilerindeki yakınlık.''