BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,58
ALTIN 2.387,01
HABER /  GÜNCEL

Hürriyetin kadehli yalanı

Hürriyet yine yaptığı yapacağını. Bilerek haberi çarpıtıp okurun kafasını karıştırdılar. Yine öyle oldu.

Abone ol

İçkiyle ilgili 5752 sayılı yasa Hürriyet'in tornasından geçince çok farklı oldu. Bir gün önce "Bir kadeh rakı artık yasak" başlığıyla manşetten verdiler.

Oysa çıkan yasa belliydi. Ruhsatsız yerlerde içki satışına yasak ve para cezası getiriyordu. İçki sektörü ayağa kalkmadı. Diğer gazetelerde bu yönde haber de çıkmadı. 

Çarpıtma haber bugün düzeltildi. Bu kez kocaman harflerle değil biraz daha küçük puntolarla verildi: "Kadeh rakı var kafalar karışmasın"

Anadolu Ajansı haberin orjinal halini dün saat 11.45'te Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu ' (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan'ın ağzından servise sunmuştu.

Oysa Hürriyet'in internet sitesi 17.45 itibariyle haberi halen yukarıda tutuyordu. Peki yalanda ısrar niye? nedenini Sabah yazarı Emre Aköz yazıyor:

-(...)Haber gazete ve internetten okunacakKulaktan kulağa yayılacak... İçkiyle ilgili sektörlerde çalışan herkes ' gerilecek'.
Ardından, yasanın öngörülerini TAPDK'ya sorma zahmetinde bulunmayan Hürriyet, bugün Başkan Çalışkan'ın açıklamasını, " pardon, yanlış anlama olmuş " pişkinliğiyle yayınlayacak.
Ancak 'kadeh yasağı' diye bir şey olmadığı anlaşıldığında iş işten geçmiş, amaca ulaşılmış olacak.
Dikkat: Bu tip yalan haberler durup dururken üretilmez. Hürriyet benzeri yalan haberlere 28 Şubat (1997) darbe döneminde imza atmıştı. 2004'te ise grubun yöneticileri darbecilerle pazarlık yapmış ama anlaşamamıştı.
Belli ki bu kez el sıkışmışlar!