BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,77
ALTIN 2.431,63
HABER /  POLİTİKA

Hükümetin torba tasarısı Mecliste

Hükümet ilk torba tasarısını Meclis'e sevk etti. Tasarı da Özel İstihdam Büroları kurulmasına ilişkin düzenleme var.

Abone ol

Cumhurbaşkanı'nın sendikalardan gelen talebi dikkate alarak veto ettiği Özel İstihdam Büroları'na ilişkin düzenleme, bir kez daha Meclis gündeminde.

Tasarıya göre, Özel İstihdam Büroları, işçilerle sözleşme yapacak ve bu işçileri bir başka işverene devredebilecek. Bir işyerindeki geçici işçi sayısı, ancak toplam işçinin beşte biri kadar olacak.

Geçici iş ilişkisi sözleşmelerinin toplam süresinde sınır ise 18 ay. 18 aydan fazla çalıştırılan işçi ile işveren arasında belirsiz süreli iş sözleşmesi kurulmuş olacak.

Tasarıda, belediyelerin borçlarına karşılık bütçeden aldıkları paylara ilişkin düzenleme de var.

Belediyelerin 1 Mart 2010'dan önceki borçları için bütçe vergi gelirlerinden alacakları paylardan yapılan kesinti tutarı, yüzde 40 ile sınırlandırılıyor.

Tasarının gerekçesine göre, belediyelerin mevcut borçları için yapılan kesinti sınırı korunuyor. Ancak yeni borçlar için kesinti sınırı uygulanmıyor. Gerekçeye göre, belediyeler yeni oluşacak borçlarını zamanında ödemeye teşvik ediliyor.

Ancak tasarıyla Bakanlar Kurulu'na verilen yetki dikkat çekiyor. Belediyelerin borçlarına karşı yapılacak kesintilerin oranlarını, mahsuplaşma gibi kriterleri belirleme konusunda Bakanlar Kurulu yetki alıyor.

Hükümetin emekli aylıklarına yapılan zammı finanse etmek için bulduğu çözüm de tasarıda. Bankalar şubeleri için devlete yıllık en az 24 en fazla 48 bin Türk lirası tutarında harç ödeyecek.

Tasarıyla, 49 ilde uygulanan teşviklerin süresi 2 yıl daha uzatılıyor. Hükümet ayrıca kriz sonrası işsizlikle mücadele için güdeme getirdiği kısa çalışma ödeneğinde de süreyi bu tasarı ile bir kez daha uzatıyor