BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,83
ALTIN 2.406,17
HABER /  POLİTİKA

Hükümetin 1 Mayıs kararı

Bakanlar Kurulu bitti. Cemil Ciçek yaptığı açıklamasında Hükümetin 1 Mayıs'la igili düşüncesini açıkladı. İşte o karar;

Abone ol

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet sözcüsü Cemil Ciçek açıklama yaptı. Gazetecilerin 1 Mayıs'la ilgili sorularını cevaplayan Çiçek "1 Mayıs kutlamaları onların hakkıdır ancak devletin gösterdiği yerlerde... Sendikalar haklıyken haksız konuma düşmesinler" dedi...

Cemil Çiçek 1 Mayıs konusunda şunları söyledi:

"İlk defa cumhuriyet tarihinde 1 Mayıs'ın emek ve dayanışma günü olarak kutlanmasını bu hükümet bugüne özel bir anlam verdi. Bunun en iyi şekilde kutlanması için çalışma Bakanlığmızıgörevlendirdik. Sendikalarımız yasal yollardan bu kutlamaları yapabilirler. Bir kısım sendikalar ilgili mülki makamlara müracat etmek suretiyle devletin önceden belirlediği yerlerde bu toplantıları yapacaklar. Bu onların hakkıdır.

YENİ ÜZÜNTÜLERE İMKAN VERİLMEMELİ

Bu günleri kutlarken insanlar için bu olaylar endişe kaynağı olmamalıdır. Daha önce 1 Mayıslar'da neler yaşandğıını biliyoruz. Hayatını kaybedenler olmuştur. Provakasyonlar olmuştur. Yeni üzüntülere imkan verilmemeli, "keşke böyle yapmasaydık da yasalara uygun yapsaydık" dedirtmemelidir. Sendikalardan bunu bekliyoruz.

HAKLIYKEN HAKSIZ DURUMA DÜŞERLER

Yasal kutlama dışında gelişme olursa, haklıyken haksız duruma düşmek iyi değil. Türkiye bir kısım terör örgütlerinin bu günleri nasıl provake ettiğini görüyoruz. Onun için bunun da göz ardı edilmemeli. Bunu teşvik eden bir kısım legal, illegal yayınların yapıldığını da hepimiz biliyoruz. Sendikalarımızdan ve onların yöneticilerinden soğukkanlı ve yasalara uygun olarak kutlamalarını bekliyoruz.

İLLE TAKSİM DENİNİNCE SIKINTI OLUYOR

Ümit ederim daha sonra 1 Mayıs başka statüde değerlendirilir. Türkiye'de siyasi partiler miting yapıyor. Önceden kararlaştırılmış yerlerde yapıyorlar. İlle Taksim denilirse, sıkıntı burada yaşanıyor. Söylenecek şeyler her yerde söylenir. Bir hakkın kullanılması yönünde herhangi hakkın kısıtlanması söz konusu değil. Devletin gösterdiği yerlerde haklarını sonuna kadar kullanırlar. Cumhuriyet Mitingleri nerede yapıldı? Devletin öngördüğü yerde yapıldı. Taksim'e izin verilmiyorsa, başka mülahazalar yüzündendir.

SENDİKALARLA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Sendikalarla bu konuda görüşmeler sürüyor. Çalışma Bakanımız görüşüyor. İçi İşleri Bakanı arkadaşlarımız da görüştü. Başbakan kendisi de görüşebilir ama bakan arkadaşlarımız zaten görüşüyorlar.