BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,61
HABER /  GÜNCEL

Hükümet susturucu taktı

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu yenileniyor. Yeni tasarıda çok ilginç bir madde var.

Abone ol

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu yenileniyor. İçişleri Bakanlığı"nın hazırladığı yasa taslağına göre, göstericilerden para alınacak.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"ndaki yasal boşlukların giderilmesi amacıyla yapılan yeni düzenlemeler, AB"ye uyum çerçevesinde de önemli hükümler içeriyor. Yeni düzenlemeye göre,

Kamuya ait açık alanlarda yapılacak gösteriler için belediyeye harç yatırılacak. Düzenlemelere uymayanlara bin YTL"den beş bin YTL"ye kadar para cezası kesilecek.

Gösteri sırasında çevreye verilen zararlar, öncelikle gösteriye katılanlardan, aksi halde ise gösteriyi düzenleyenlerden tazmin edilecek.

Mülki idare, gösteri yerleri ve güzergahlar için belediye, o yerde örgütlü işçi, işveren ve kamu görevlileri sendikalarıyla sanayi ve ticaret odalarının görüşünü alacak.

Kamu binaları, hastaneler, diplomatik temsilcilikler, siyasi parti merkezleri ve ibadet yerlerinin 100 metre yakınında gösteri düzenlenemeyecek. Bu mesafe Meclis için 200 metre olacak. Şehirlerarası karayollarında, köprülerde, otobüs terminallerinde, demiryollarında ve hava meydanlarında kitlesel gösteriler yasak.

Kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açacak toplantılar, İçişleri Bakanlığı"nca yasaklanabilecek. mülki amirler, kamu düzenini, milli güvenliği ve genel sağlığı koruma amacıyla gösteriyi bir ay erteleyebilecek.

Toplantı ve basın açıklamalarında, katılımcıların fotoğrafları, ses ve görüntüleri kaydedilebilecek.

Basın açıklamalarında slogan atılmayacak, pankart taşınmayacak, ses sistemleri kullanılmayacak ve yürüyüş yapılmayacak.


NTV