BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Vatikana muhafazakar isim

Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Vatikan'ın yeni başbakanını belirledi.

Abone ol

Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Vatikan'ın yeni başbakanını belirledi. Kardinal Angelo Sodano'nun yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edilmesiyle boşalacak olan Devlet Sekreterliği (Başbakanlık) görevine, Cenova Başpiskoposu Tarciso Bertone'nin atanacağı öğrenildi. Vatikan, Kardinal Bertone'nin 15 Eylül 2006 tarihinde Sodano'dan görevi resmen devralacağını açıkladı.

16. Benediktus'un kardinallik döneminde sağ kolu olarak görev yapan Kardinal Tarciso, Katolik Kilisesi'ndeki muhafazakar kanadın önemli isimlerinden biri olarak tanınıyor.

1934 doğumlu Kardinal Bertone, 16. Benediktus'un papalık tahtına çıkmadan önce Kardinal Joseph Ratzinger adıyla görev yaptığı dönemde başkanlık ettiği Dinsel Öğretiler Kurulu'nda ''başkan yardımcısı'' sıfatıyla görev yapmıştı.

16. Benediktus'un eski sağ kolunu, şimdi de Vatikan'da Papalık'tan sonra en önemli makam konumundaki ''Devlet Sekreterliği'' (Başbakan) koltuğuna oturtmayı yeğlemesi dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Kardinal Bertone, Papa 16. Benediktus'un Avrupa'nın Hristiyan kökenlerine sahip çıkılması gerektiği biçimindeki tezin de en önemli destekçilerinden biri olarak biliniyor.

Bertone, geçen günlerde yaptığı bir değerlendirmede, Papa 16. Benediktus'un üstlendiği misyonu, ''Katoliklere Hristiyan kimliğini en özgün biçimiyle keşfetme konusunda yardımcı olmak ve laikliğin yaygınlaşmış olduğu bir ortamda dini görülebilir kılmak'' ifadesiyle özetlemişti.

Kardinal Bertone, 16. Benediktus'un Avrupa Birliği'nin Hristiyan kökenlere dayandığı biçimindeki görüşünü de destekleyerek, şöyle konuşmuştu:

''Papa, uzun süredir, Avrupa'nın sadece ekonomik ve siyasi birlik olmaması, manevi temellere de sahip olması gerektiğinin bilincinde. Avrupa'nın Hristiyanlığı ve Hristiyan temellere yaslanarak büyümesi gerektiği tarihi bir vakadır. Kıtamızın değerlerinin temeli olmaya devam eden Hristiyanlık dini, bu sayede diğer tüm kıtaları da etkilemiştir.''

Bertone, Dan Brown'un ''Da Vinci Şifresi'' adlı romanına yönelttiği ağır eleştirilerle de ön plana çıkmıştı. Bertone, geçmişte akademik çalışmalarının yanı sıra kilise yönetimindeki kariyeriyle de dikkatleri üzerinde topladı. Torino'da Salezliler tarikatı denetimindeki İlahiyat Fakültesi'nden mezun olan Bertone, doktorasını Roma'da Papalık Salezliler Üniversitesi'nde kilise hukuku alanında yaptı.

Bertone, 33 yaşında söz konusu üniversitede ders vermeye başladı. 1976 yılında ise anılan üniversiteye bağlı olan Kilise Hukuku Fakültesi'nin dekanlığına atandı. Vatikan'a bağlı muhtelif üniversitelerde ders veren Bertone, 80'li yıllardan itibaren ise kilise hiyerarşisinde çeşitli görevler üstlendi. 1995'te Dinsel Öğretiler Kurulu'nda Ratzinger'in yardımcılığını üstlenen Bertone, 10 Aralık 2002'de Cenova kentine başpiskopos olarak atandı.

Kardinal Bertone, 15 eylülden itibaren Vatikan'ın Devlet Sekreteri (Başbakan) olarak görev yapacak.