BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Ankara Tahrandan rahatsız

Türkiye, Ahmedinacad'ın Avrupa'nın önerdiği pakete yanıtını 22 ağustosa ertelemesinden rahatsız.

Abone ol

Türkiye, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinacad'ın Avrupa'nın nükleer kriz için önerdiği pakete yanıtını 22 ağustosa ertelemesinden rahatsız. Taraflar arasında orta yol bulunmasına yardımcı olmaya çalışan Ankara'ya göre Tahran'ın bu tavrı zaman kazanmaya yönelik.

18 temmuzdaki G-8 zirvesine kadar İran'ın nükleer krizinde bir ilerleme sağlanması ihtimali, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın 'kararımızı ağustos ortasında açıklayacağız' sözleri ile zora girdi.

Çözüme katkıda bulunmak için taraflarla görüşen Türkiye, İran'ın bu açıklamasından rahatsız oldu. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri İran'ın bu tavrının ABD'nin baskısını artıracağını belirtiyor.

Dışişleri kaynakları, İran'ın yeni açıklamasını 'taktik bir adım' olarak nitelerken Tahran'a ilk verilen sürenin haziran sonu olduğuna dikkat çekiyor.

Gül 23 haziranda İran'a gidiyor

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 23 haziran cumartesi günü İran'a gitmesi için ise hazırlıklar sürüyor.

20 haziran salı günü İran tarafına Tahran'a gitme talebini ileten Türkiye başta İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad olmak üzere üst düzey temaslarda bulunmak istiyor.

19 haziranda İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile Bakü'de görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül mesajlarını Tahran yönetimine en üst düzeyde iletmek niyetinde.

Eğer ziyaret gerçekleşirse, Gül Tahran'a 'karar vermek için elinizi çabuk tutun, süreyi uzatmak sizi zora sokar' mesajı verecek.

Bu hafta sonu Gül'ün Tahran ziyareti için çalışmalar devam ederken, 5 temmuzda Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşecek olan Gül, Türkiye'ye döner dönmez yine İran'a gidecek ve Irak'a komşu ülkeler zirvesine katılacak.

Bu toplantıda Gül'ün Irak'ın dışındaki gündem maddesi ABD yönetiminin Tahran'a ilettiği mesajlar olacak.

BM'nin öneri paketi

BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya tarafından hazırlanan pakette uranyum zenginleştirmeden vazgeçmesi halinde İran'a nükleer teknoloji transferi yapılması, bazı konularda ambargonun kaldırılması ve güvenlik garantisi verilmesi öneriliyor.

Aksi takdirde yaptırımlar gündeme gelecek. ABD Başkanı George Bush, geçtiğimiz cuma günü İran'ın, teşvik ve yaptırımlar paketini yanıtlamak için ayları değil sadece haftaları olduğunu söylemişti.

Avrupa Birliği, altı büyük ülke adına, İran'a uranyum zenginleştirmeyi durdurması karşılığında önerilen işbirliğine yanıt vermesi için 29 hazirana dek süre vermişti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise, dün yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin nükleer programlarına ilişkin sunduğu öneri paketine iki ay sonra yanıt vereceklerini bildirdi.

İran'ın nükleer çalışmaları

Tahran yönetimi 9 ocakta, nükleer yakıt çalışmalarına geri döndüğünü açıklamıştı.

İran'ın nükleer yakıt çalışmalarına geri dönmesinin ardından ABD, AB ve İsrail sert tepki göstermiş ve İran'ın geri adım atmaya yanaşmaması üzerine, İran dosyası 4 şubatta BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmişti.

Ancak bu gelişme de Tahran'a geri adım attırmaya yetmedi. İran yönetimi 14 şubatta uranyum zenginleştirme çalışmalarına geri döndüğünü duyurmuştu.

12 nisanda da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer santrallerde yakıt için ihtiyaç duyulan uranyumu zenginleştirmeyi başardıklarını ve dünyadaki nükleer ülkeler kulübüne girdiklerini açıklamıştı.