BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hızlı trene talip var!

Havayolu şirketleriyle sıkı bir rekabete giren otobüsçüler, şimdi de Ankara- İstanbul arasındaki hızlı trene talip oldu.

Abone ol

Uçak biletlerinin ucuzlaması sebebiyle havayolu şirketleriyle sıkı bir rekabete giren otobüsçüler, şimdi de Ankara-İstanbul arasını hızlı trene kaptırmamak için harekete geçti.

İki şehir arasındaki yolculuğu 3 saate indirecek olan hızlı trenin 2009'da hizmete girmesi bekleniyor. Planlamaya göre, iki yıl sonra demiryolunu tercih edenlerin oranı yüzde 10'dan yüzde 80'e çıkacak. Otobüs işletmeleri, en yoğun karayolu hattını kaybetmemek için hızlı trenin işletmesine talip. Ulusoy ve Kamil Koç, işletme devri konusunda ihale açılmasını istiyor.

Karada ve havada rekabet iyice kızıştı

Özel havayolu şirketlerinin devreye girmesiyle uzak mesafelerde yolcu potansiyeli düşen otobüsçüler arayış içerisine girdi. Kısa mesafeli hatlarda yoğun bir rekabet dönemi başladı.

Uçaklarla zaman ve konfor yarışına giren otobüsçüler, kesintisiz ve ücretsiz internet, uydu bağlantısıyla 50'den fazla televizyon kanalını izleme, sıcak yemek imkanı sağlayan mutfaklı otobüsleri devreye sokuyor. Bazı firmalar tuvaleti bulunan otobüslerle 'non stop' (molasız) seferler düzenleyerek uçaklarla aralarındaki zaman farkını azaltmaya çalışıyor.

Uçaklarda olduğu gibi seyahat başına hediye puan ve ücretsiz bilet vermeye başlayan firmalar, yolun kalan süre ve hız bilgilerini LCD ekranlarda yolcularına gösteriyor. Havayolu şirketleri de 1 YTL'lik promosyon uçak biletleriyle yolcu pastasından aldığı payı genişletmeye çalışıyor.


Zaman