BIST 10.257
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.379,87
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Delta II roketi uzaya fırlatıldı

Şiddetli rüzgar nedeniyle fırlatılması ertelenen, 5 bilim uydusu taşıyan Delta II roketi uzaya başarıyla fırlattıldı.

Abone ol

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), 5 bilim uydusu taşıyan Delta II roketini uzaya başarıyla fırlattığı bildirildi.

NASA sözcüsü Rani Gran, şiddetli rüzgar nedeniyle fırlatılması bir gün ertelenen roketin, Cape Canaveral Hava Gücü İstasyonu'ndan yerel saatle 18.01'de (TSİ 01.01) uzaya fırlatıldığını belirtti.

"Themis" adı verilen uzay görevini üstlenen ve 200 milyon dolara mal olan bilim uydularının Dünya atmosferindeki jeomanyetik fırtınaların gizemini ortaya çıkarması bekleniyor.

Söz konusu jeomanyetik fırtınaların, haberleşme uydularının zarar görmesine, elektrik şebekelerinin işlemez duruma gelmesine yol açtığı ve uzay yürüyüşündeki astronotlar ile kuzey enleminde uçan yolcu uçaklarında seyahat eden yolculara yüksek seviyelerde radyasyon gönderdiği biliniyor. Bilim adamları, bu fırtınaların ayrıca kuzey ülkelerinde ışık gösterileri gibi algılanan ve bilimsel adı aurora borealis olan ışık demetlerinin periyodik olarak yoğunlaşmasıyla da ilişkisi olduğuna inanıldığını kaydediyorlar.

Themis uzay görevi baş araştırmacısı, Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden Vassilis Angelopulos konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "30 yıldan beri insanlar bu jeomanyetik fırtınaları neyin başlattığını anlamaya çalıştılar. Söz konusu fırtınaların kaynağını ortaya çıkarmak çok zor" diye konuştu.