BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Helikopterde esaslı yatırım

Esas Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Medair, yeni yatırımla filosuna bir helikopter daha ekledi.

Abone ol

Yapılan yatırıma ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, Esas Holding olarak ihtiyaç hissettikleri ya da ihtiyaç hissedilen alanlara yatırım yaptıklarını ifade etti. Helikopter ulaşımının Türkiye’de bir ihtiyaç olduğunu, helikopter ve heliport sayısının yeterli olmadığını belirten Kamışlı, bu işe girmeye karar verdiklerini ve 2 adet helikopter satın aldıklarını söyledi.

Kamışlı, "2006’dan bu yana 10 milyon avro civarında yatırım yaptık" dedi. Kamışlı, Türkiye’de bulunan 32 helikopterin 3’üne sahip olduklarını, 2 helikopterlerinin anında tam donanımlı hava ambulansına dönüşebildiğini
bildirerek, son 2 senede 400 saatlik ambulans uçuşu yaptıklarını kaydetti. Turistik ve romantik etkinlik turlarıyla 2 bin misafiri helikopterle taşıdıklarını aktaran Kamışlı, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesine tarifeli seferler başlattıklarını, sezonluk ihtiyaçlara göre turlar düzenlediklerini hatırlattı. Kamışlı, "bu işi sevdiklerini ve bu işten keyif aldıklarını" ve Medair’in Türkiye pazarının yüzde 23’üne sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye’de heliport sayısının ve helikopter envanterinin artması gerektiğine işaret etti. Kendilerinin bu sistemi kurduğunu belirten Kamışlı, "Diyoruz ki 29 helikopter sahibine: siz de bundan faydalanın, envanterlerimizi daha verimli kullanalım" diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Kamışlı, 29 helikopterin özel ihtiyaçlar için kullanıldığını, bunun yatan bir değer olduğunu ve helikopter sahiplerinin helikopterlerini kullanmadıkları günler için kendilerini arayabileceklerini, kendilerinin bunu yapmaya hazır olduğunu kaydederek, bunun dünyada yapıldığını söyledi. Kamışlı, şu anda içinde bulunulan ekonomik ortamda iş insanları olarak kendilerinin inişlere çıkışlara hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgulayarak, "Rüzgar olduğunda grip olmadan yola devam edebilmeliyiz" dedi.

Esas Holding’in bu yatırımı yaptığında helikopter bulabildiğini ve dünya helikopter piyasasında sıkışıklık bulunmadığını belirten Kamışlı, ancak şu anda helikopter satın almak için, listeye 2010 yılına "torpil varsa" yazılabilindiğini, krize rağmen talebin devam ettiğini söyledi.

"2007’DE 1.000 SAAT ÜZERİNDE UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Medair Satış ve Pazarlama Direktörü Etem Emre Yıldız da, Medair hakkında bilgi verdiği konuşmasında, şirketin Şubat 2006’da kurulduğunu, ilk helikopterin 22 Mayıs’ta uçtuğunu kaydederek, 2006’da 300 saat, 2007’de 1.000 saat üzerinde uçuş gerçekleştirildiğini aktardı. Yıldız, Türkiye’de helikopter pazarının 1980’lerde gelişmeye başladığını, 2000’de krizle beraber yok olma noktasına geldiğini, 2002’den bu yana pazarın büyümeye başladığını ve 2015 yılına kadar helikopter sayısının artarak yükseleceğini belirterek, Türkiye’de 58 hava taksi işletmesi ile 243 hava aracı bulunduğunu kaydetti. Medair’in hava taksi, gezi, fotoğraf ve film çekimleri, hava ambulans, özel günler hizmetleri bulunduğunu bildiren Yıldız, Plan Tours işbirliğiyle her hafta sonu helikopter turlarına başladıklarını,
günübirlik Efes, Truva, Pamukkale turları ile 4 günlük büyük Anadolu turu hizmetleri bulunduğunu anlattı.

Yıldız, bir Rus iş adamının 50 bin avro üzerinde bir bedel ödeyerek büyük Anadolu Turunu yaptığını kaydederek, F1’de geçen yıl Felipe Massa’nın kendileriyle uçtuğunu ve bu sene de uçacağını söyledi. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesiyle yapılan çalışmanın ses getirdiğini aktaran Yıldız, diğer bölgelerle de çalışmalar olacağını, Gebze, Bursa, İzmit OSB’leri ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Agusta 109E Power modeli helikopter ile 1 saatlik uçuş ücretinin 1.900 avro, Agusta A 119 Koala ile 1.500 avro olduğunu bildiren Yıldız, son alınan Bell Long Ranger ile uçuşun fiyatını 1.150-1.250 avro arasında açıklamayı planladıklarını kaydetti. Yıldız, stratejilerini uzun hedeflere yaydıklarını dile getirerek, şimdiye kadar yerli pazara hitap edildiğini ve yüzde 90 oranında yerli, yüzde 10 oranında yabancının kendileriyle uçtuğunu, bundan sonraki süreçte bu oranın değişeceğini düşündüğünü söyledi. Toplantıda verilen bilgiye göre, yeni alınan Bell Long Ranger model helikopter, 2 pilot ve 5 yolcu taşıma kapasitesine sahip ve 2 saat 30 dakika havada kalabiliyor.