BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  POLİTİKA

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Fırat'ın doğusuna operasyon planına 'işgal' dedi

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye'nin, Fırat'ın doğusuna gerçekleştirmeyi planladığı operasyona ilişkin, "Uluslararası toplum nezdinde hiçbir kabul edilirliği olmayan bu savaş girişiminin ve bu işgal operasyonunun bir an önce durdurulmasını istiyoruz." dedi.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasına, "Hep birlikte söyleyelim mi? Savaşa hayır. Savaş istemiyoruz. Savaş felakettir, yıkımdır." sözleriyle başladı. Temelli'nin bu ifadesinin ardından salonda bulunanlar, "savaşa hayır" sloganları attı.

Engellemelere rağmen barışın sesinin susturulamayacağını ifade eden Temelli, "Uluslararası toplum nezdinde hiçbir kabul edilirliği olmayan bu savaş girişiminin ve bu işgal operasyonunun bir an önce durdurulmasını istiyoruz." diye konuştu.

Savaşın haklı gerekçesi yok

Temelli, sanki çok önemli bir müjde verirmiş gibi bunun topluma anlatıldığını dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Biz bu savaşın başlamasını istemiyoruz. Çünkü bu savaşın hiçbir haklı gerekçesi yok. Hiçbir savaşın haklı gerekçesi olamaz. Savaşı başlatmak için türlü türlü bahaneler uyduruyorlar. Mülteci sorununu çözeceklermiş, yok Kürt koridoruna izin vermeyeceklermiş. Bu savaşın bir tek nedeni var; iktidarlarının ömrünü uzatmak, kendi bekaları için Türkiye halklarının bekasını yok etmek."

"Bu savaşın, Ortadoğu'nun yüz yıllık geleceğini yok edeceğini" öne süren Temelli, "Tarih tekerrür etmez ama tekerrür etmesinin nedeni işte bu aptallıklardır. Bu savaşın peşinde koşanlar nedeniyle bu coğrafya, bu acıları yaşamaya devam ediyor. AB ve BM başta olmak üzere tüm uluslararası topluma çağrı yapıyoruz; Erdoğan'ın savaş politikalarına dur deyin, yoksa bu savaş sadece Ortadoğu'yu, Suriye'nin kuzeyini yakmakla kalmayacak, bütün dünyayı bu ateşin içine çekmeye devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Sorun siyasi yolla çözülür

Suriye'deki sorunun çözümünün siyasi yolla mümkün olabileceğini savunan Temelli, savaş politikalarıyla Suriye, Irak ve Türkiye için ancak çözümsüzlük üretilebileceğini ileri sürdü.

"Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmak bu operasyonla olmaz." diyen Temelli, bu ülkenin toprak bütünlüğünün, orada yaşayan halkların demokratik çözüm çerçevesinde yan yana gelmesiyle mümkün olabileceğinin altını çizdi.

Tezkereler samimiyet testidir

TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan Irak ve Suriye tezkerelerine de değinen Temelli, bu tezkerelerin bir samimiyet testi olduğunu belirtti.
Temelli, "Demokrasiden yana mısınız, faşizmden yana mısınız, barıştan yana mısınız, yoksa felaketten yana mısınız? İşte bu tezkereler bunu gösteriyor." dedi.

"Evet" derseniz bir kez daha suça ortak olacaksınız

Meclise 20 yıldır tezkerelerin geldiğini aktaran Temelli, "Bu tezkerelere artık 'hayır' deme zamanı gelmiştir. Bu tezkerelere 'evet' derseniz, bir kez daha bu suça ortak olacaksınız." ifadesini kullanıldı.

Suriye'de 10 bin DEAŞ'lı tutsaktan bahsedildiğini anlatan Temelli, bu 10 bin DEAŞ'lı teröristin 2 bininin Avrupalı olduğunu ve kimsenin bu teröristleri istemediğini söyledi.

Temelli, "Dünyanın gördüğü en ciddiyetsiz Amerikan başkanı diyor ki 'Bu işi halledin.' Dünyanın talihsizliği, tarih boyunca ortaya çıkabilecek tüm ciddiyetsiz liderlerin aynı zaman diliminde yaşamasıdır. Bu da işte insanlık için ciddi bir yıkımdır. Bu DEAŞ meselesinin nasıl çözüleceğine dair kimsenin bir fikri yok, çözümü yok." diye konuştu.

Suriye'ye girerek bir çözümün üretilemediğini söyleyen Temelli, Suriye'ye girerek, sorunun daha çok büyütüldüğünü öne sürdü. Temelli, "Eğer bir akılsızlık daha yapar kuzey Suriye'ye girerseniz, inanın çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya geleceğiz." dedi.