BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,96
HABER /  GÜNCEL

Hayatını ekranlara taşıyacaklar!

Yakın zamanda kaybettiğimiz önemli bir kadının hayatı yakında ekranlara taşınacak. İşte o isim..

Abone ol

Yakın zamanda kaybettiğimiz, İlk Kadın Emniyet Müdürümüz Feriha Sanerk'in hayatı televizyon ekranlarına taşınıyor.

Katre Yapım tarafından hazırlanan TRT' de yayınlanacak, NİSVAN " Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar'' adlı belgesel yapıt, mesleklerine göre ilk ve öncü kadınları konu alıyor...

Başarılı Türk kadınların hayatlarının konu edildiği NİSVAN, günümüz kadınlarına yol gösteren mesajlar içeriyor. Kadınların hayatın her evresinde var olduklarını, yaşanmış tecrübelerin, çekilen zorlukların önemini, örnek kadınların hayatlarında aktarıyor.

Fatma Aliye, Semiha Es, Yıldız Moran'ın hayatlarından sonra, Türkiye'nin ilk kadın Emniyet Müdürü Feriha Sanerk'in hayatı çekilmeye başlandı.

2010 yılı Kasım ayında aramızdan ayrılan merhum Feriha Sanerk, kendi hayatını konu alan bu belgesel proje için, hayatını ve emniyet teşkilatındaki günlerini Nisvan Ekibine tüm detayı ile anlatmıştı. Kendi belgeselini izleyemeden hayata veda eden Feriha Sanerk'in yaşadığı dönemlerde en kritik anlarının canlandırılacağı bölümler çekilmeye başlandı...

Feriha Sanerk'i oynayacak oyuncu seçildi
Titiz çalışmalar sonunda, Feriha Sanerk'in hayatını, oynaması için seçilen, sinema ve dizi oyuncusu Elif TAYHAN, Feriha Sanerk'e benzerliği ile dikkatleri çekiyor.

Tayhan, Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürünü oynayacak olmanın çok gurur ve heyecan verici olduğunu belirterek, ''Projeden bahsedildiğinde çok heyecanlandım. Başarılı Türk kadınlarının temsil edildiği bir projenin varlığı bile insana heyecan veriyor. Elbette; bugün Emniyet Müdürü olan veya Emniyet müdürü olmak isteyen tüm kadınlarımız adına bu role hakkını vermek istiyorum" diye belirtti. Kendisi vefat etmeden önce proje de kullanılsın diye kıyafetlerini göndermiş. Çekimler de; o kıyafetleri giyerek oynayabilecek olmam ayrı bir heyecan. Tarihe mal olmuş kadın kahramanlarımızın varlığı, yeni kadın kahramanlarımıza yol açacak diye düşünüyorum. Türk kadını, dünyanın hiçbir kadınında olmayan üstün özelliklere sahip, bunu Kemal Atatürk'te belirmişti. Onların varlıklarını hissetmek çok güzel... Ayrıca; bu tür rolleri de düşünmeden kabul ediyorum. Rolün içeriğini benimsemem yeterli'' diye konuştu.

Feriha Sanerk'in kızı ve Emekli Emniyet Müdürü Nurdan Canca, annesinin Emniyet Müdürü olabilmek için büyük mücadeleler verdiğini ve teşkilatta başarılı görevlerde bulunduğunu belirti.. Kendiside annesi gibi Emniyet Müdürü olmasını, annesinin izinden gitmesine bağlayan Nurdan Canca, annesinin Türk kadınına örnek olmasının gururunu yaşadığını ifade etti.

Yapımcı Mustafa Karadiş, ''Tarih yazan kadınların hayatlarını ekranlara getiriyor olmanın gururunu bizde yaşıyoruz. TRT bu önemli projeye kapılarını açtı. Proje, Türk kadınına ışık tutan idol kadınların varlığını ve onların adımlarını takip etmenin önemini gösterecek. Belki de, sessiz çığlığın sesi olacağız.''diye ifade etti.

FERİHA SANERK KİMDİR
1923 yılında İzmir'de doğdu. İlk Türk Kadın Emniyet Müdürü'dür. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. O dönem, Mülkiye'de tek kız öğrenci kendisidir. Kaymakam olma girişimleri, siyasi gerekçeler ve kadın olduğu için geri çevrilince Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurarak komiser muavini olarak göreve başladı. Burada da yine kadın oluşundan dolayı kendisine rütbe verilemeyeceği söylenen Sanerk itiraz ederek, Danıştay'a dava açtı. Mücadelesi sonucunda rütbe almayı başarıp, ilk kadın Emniyet Müdürü olarak tarihe geçti. Otuz yıl çalıştıktan sonra 1974 yılında emekliye ayrıldı. 2010 yılında vefat eden Feriha Sanerk Emniyet Teşkilatı ve Türk kadını adına ilklerde yer aldı.